майки кърмят

Вижте как кърменето предпазва майките от тежки болести

ЗДРАВЕ

Жените, които кърмят, по-рядко развиват диабет и вдигат високо кръвно. До това заключение стигат американски учени, като анализират информация за 460 000 жени.

Бебето се кърми, за да е здрава майката
Анализирани са данни от по-рано проведени изследвания за връзката между кърмене и захарен диабет и хипертония, те обхващат 206000 и 255000 жени съответно.

При жените, които кърмели повече от 12 месеца, средно рискът от захарен диабет бил с 30% по-нисък, а от хипертония – с 13% по-малък, в сравнение с тези, които не кърмели толкова дълго.

Авторите предполагат, че този ефект е свързан с факта, че кърменето изгаря голямо количество калории.

Това потенциално може да способства за облекчаване и обратно развитие на здравословни проблеми, които понякога се развиват при бременност.

По време на гестация нивата на вредния холестерол в кръвта и на кръвната захар се повишават.

В тези процеси е възможно да участват различни механизми, които предизвикват различни негативни изменения на метаболизма при бременност.

Педиатрите днес препоръчват храненето на бебето да се извършва с кърма до 6-месечна възраст.

Най-малко до 1 година на детето следва да се продължи кърменето с постепенно въвеждане и на стандартните храни.

Така се понижава риска от дихателни инфекции, алергични заболявания, затлъстяване, диабет и някои други патологии при децата.

Кърмене – по-нисък риск от хипертония и диабет
В новото изследване учените установяват как кърменето влияе върху риска от развитие на хипертония и диабет. Отчита се семейна история, начин на живот и съпътстващи заболявания.

Учените отбелязват, че разглежданите от тях изследвания не доказват, че кърменето може да е спасение от диабет и високо кръвно.

Жените, които по една или друга причина не са успели да кърмят своите деца, разполагат с арсенал от други средства за профилактика на диабет и високо кръвно: физическа активност, диета, спиране на цигарите и алкохола.

Кърменето също спомага и за свалянето на килограми, тъй като самият процес на образуване на кърма и на сучене от бебето способства за изгаряне на калории, както бе посочено и по-горе.

Остави своя коментар

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *