fbpx
Home » интересно » Животът на планетата изчезва през 2050
Животът на планетата изчезва през 2050-а! Любопитно 26 май 2020, 21:550 коментара автор Ретро Нови научни изследвания показват, че до 2050 г. температурата в най-горещите точки на планетата ще е толкова висока, че животът в тези райони ще стане невъзможен. Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Международен екип от учени отбелязва, че около 1/3 от хората по света ще бъдат засегнати от изключително високите температури. Изследването посочва като основна причина за глобалното затопляне непрекъснатото отделяне на голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Смята се, че човешкият организъм се чувства най-добре при средногодишни температури от 11-15 градуса по Целзий. Технологичното развитие позволява човечеството да разшири местообитанията си. Но през следващия половин век географското разпределение на подходящите за живеене места ще се промени толкова, колкото това е ставало за последните 6 хиляди години, взети заедно, твърдят авторите на изследването. Най-лошият сценарий, предвиден от учените, предполага, че средните годишни температури около 2050 г. ще са над 29 градуса по Целзий. Сега подобни горещини са характерни за по-малко от 1 процент от повърхността на планетата, като пустинята Сахара заема по-голямата част от тази област.

Животът на планетата изчезва през 2050

Животът на планетата изчезва през 2050-а!

Нови научни изследвания показват, че до 2050 г. температурата в най-горещите точки на планетата ще е толкова висока, че животът в тези райони ще стане невъзможен. Проучването е публикувано в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Международен екип от учени отбелязва, че около 1/3 от хората по света ще бъдат засегнати от изключително високите температури. Изследването посочва като основна причина за глобалното затопляне непрекъснатото отделяне на голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Смята се, че човешкият организъм се чувства най-добре при средногодишни температури от 11-15 градуса по Целзий. Технологичното развитие позволява човечеството да разшири местообитанията си. Но през следващия половин век географското разпределение на подходящите за живеене места ще се промени толкова, колкото това е ставало за последните 6 хиляди години, взети заедно, твърдят авторите на изследването.

Най-лошият сценарий, предвиден от учените, предполага, че средните годишни температури около 2050 г. ще са над 29 градуса по Целзий. Сега подобни горещини са характерни за по-малко от 1 процент от повърхността на планетата, като пустинята Сахара заема по-голямата част от тази област.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*