Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / НОВИНИ / Зам.-министър за свинете: Нали на Нова година пак ще умрат

Зам.-министър за свинете: Нали на Нова година пак ще умрат

/
/
/
20 Преглеждания

Ето какво коментира заместник-министърът на земеделието Янко Иванов, научи gzona.

„Ако сега плаче баба Стоянка, утре ще плаче цяла България. Мярката е абсолютно непопулярна, но е наложителна. Откакто предприехме тази мярка- няма нови случаи на африканска чума в домашните животни.“ Това каза заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

За случай от с. Безмер, в който възрастна жена пита как да заколи бременна майка свиня, той допълни, че „тази жена не би трябвало да гледа свиня-майка, а прасета за угояване, тъй като това е друго ниво на биосигурност. Тук имаме непознаване на закона.“

Иванов се обърна с благодарност към кметовете, които са изпълнили мерките и предупреди онези, които не са ги изпълнили, че ще бъдат санкционирани административно.

Глобата е от 100 до 300 лв. за първо нарушение, като сумата се удвоява при второ, докато не се стигне до прокуратурата. „Неколцина са те и са яхнали вълната на популизма, но нека да не забравят, че като отмине тази вълна ще се види кой е влязъл във водата гол“, каза още Иванов в интервю за bTV.

loading...

Той уточни, че прасетата не се избиват, а умъртвяват: „Баба Стоянка за какво ги гледа – за домашен любимец ли? Нали на Нова година пак ще умрат. За да не го направи тя, ще го направят нашите колеги.“ По думите му случващото се е още един пример, че не трябва да се гледат свине в задните дворове.

Иванов допълни, че от БАБХ вършат толкова, колкото позволяват условията и агенцията не е самичка в тази борба. Междувременно стана ясно, че кметове в Пазарджишко са сменили позицията си и призовават стопаните, гледащи прасета в двора си, да изколят животните, показа материал на Нова телевизия. Причината – кметовете разбрали, че ако се появи чума, три години никой няма да може да гледа прасета. Затова по-добре да се вземат 300 лева на глава и да се почистят дворовете. Но хората се оплакват, че обезщетението е много малко.

lupa.bg

Остави своя коментар

СПОДЕЛИ
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

This div height required for enabling the sticky sidebar