Home » ЗДРАВЕ » Затлъстяването при момчетата основно е от недоспиване
буда

Затлъстяването при момчетата основно е от недоспиване

Това изследване дава нов поглед поне върху момчетата за този бихме казали сериозен проблем,които носи сам по себе си и последствия!

Тийнейджърите често са изкушавани да стоят до късно, било то за учене или за чатене с приятели. Но липсата на сън може да доведе до разширяване на талията, особено при момчетата.

Резултатите от проучване, в което участвали 723 юноши, показват, че колкото по-малко време отделят за сън младите момчета, толкова по-вероятно е да затлъстеят.

Това обаче не важи за момичетата. Според изследователите връзката между недоспиването и качването на тегло е още по-силна при ученици от прогимназията, отколкото при останалите.

Връзка между малкото сън и наддаването на тегло е открита и в предишни изследвания, но повечето от тях били фокусирани върху малки деца или възрастни, не тийнейджъри.

В проучването са били включени и други фактори, влияещи на теглото – режим на хранене, физически упражнения и наличие на депресивни симптоми.

Участниците, които били на възраст от около 15 години, отговорили на въпроси относно навиците им за спане в делнични и празнични дни, колко често имат проблеми със съня и какъв е режимът им на хранене.

Тийнейджърите също трябвало да носят акселерометри в рамките на една седмица, за да се измерят движенията и енергичността им. През цялото време изследователите измервали теглата, процент на телесни мазнини, индекс на телесната маса и отношенията между ръст и тегло на доброволците.

Резултатите показали, че с намаляването на часовете за сън се покачвал процентът на телесни мазнини и индексът на телесната маса при момчетата, но не и при момичетата. Обратният ефект също бил налице – повечето сън водел до по-нисък процент мазнини и индекс на телесна маса за момчетата.

Учените не са сигурни как недоспиването води до трупане на килограми, но има три главни идеи, които биха могли да обяснят връзката. Първата – ако не си доспивате, се чувствате изморени и следователно сте по-малко активни.

Втората – повечето време, прекарано в будуване, означава повече време за ядене. И третата – недоспиването може да влияе на хормоните, които регулират апетита. А това, естествено, води до напълняване.

Настоящето проучване е едно от многото, които намират връзка между липсата на сън и затлъстяването само при момчета. Това може би е резултат на някаква вродена предразположеност у момичетата, която им помага да се справят по-лесно с този вид стрес.

Нужни са обаче повече и по-разширени опити, които ще определят каква точно е зависимостта между количеството сън и затлъстяването, смятат изследователите.

източник: www.sanovnik.bg

Твоята оценка
Общо гласували
Остави своя коментар

СПОДЕЛИ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*