fbpx
Home » ИСТОРИИ » Злата свекърва ,която превърнала сватбарите в камъни
Злата свекърва ,която превърнала сватбарите в камъни

Злата свекърва ,която превърнала сватбарите в камъни

Уникалното скално образувание “Сватбата” се намира югозападно от с. Осеново, Благоевградско. Този феномен, формиран от изветряне на варовиковите скали в региона, събира хиляди млади двойки, които искат да се врекат във вярност. Както и туристи от целия свят.

Гледката на образуванието, наречено “сватба”, е неповторима. То дължи името си на престара легенда, според която зла свекърва, прокълнала сватбари и те се превърнали в камъни. И наистина: сред каменните блокове много ясно се виждат фигурите им. Както е една ядосана мечка – стръвница, асоциация със злата свекърва.

От незапомнени години обаче местните хора твърдят, че който тук се врече във вярност на избраника в живота си, ще има дълъг и щастлив път житейски път. Ето защо и свещеникът в с. Осеново не смогва да венчае всички желаещи. Двойките чакат с месеци ред за църковния сватбен ритуал.

А в подножието на скалите в непосредствена близост до реката е изградено и барбекю. Там се вихрят сватбените хора и ръченици до късни доби. Съвсем близо има и малък водопад. Преданието гласи, че се е появил след като жителите от околните села са затрупали с пръст извор. Около който нощем се събирали разбойници.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*