Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Имам от Златоградско цери нервни заболявания и всякакви екземи!

/
/
/
94 Преглеждания
img

Ружди Кюлевчиев е имам на село Ерма река, Златоградско. Завършил е в Истанбул. За него местните казват, че лекувал „тъй, както Аллах повелява“. Кюлевчиев е против гадаенето и пророкуването и от години практикувал лечение с Коран. Най-често при него идвали хора с нервни заболявания.

„Церя успешно епилепсии, шизофрении, но първо пращам хората за диагноза при специалист. Напоследък имам бум на хора, които идват с главоболие под различни форми. На тях им чета т.нар. „назар“ (против лоши погледи, урочасване). Иначе се справям и с обриви, екземи. Хората идват с диагноза, която не е краста или шарка. Изписват им разни мехлеми, обаче не им минава с тях. Почвам да им помагам, но не с билки, а им чета Корана“, разказва имамът. Той споделя, че приема и християни, и мюсюлмани. Религията не била от значение.

Бил против гадаенето и предсказването. „На Корана не се гледа. Изключено! Но знам хора, които го правят. Повечето са шарлатани – гадаят и предсказват, което Коранът забранява. Свещената ни книга отрича и леенето на куршум. Това е свързано със суеверие, а суеверието е лъжлива вяра. Ето например водят при мен едно дете, което се уплашило.

Шарлатани казали на родителите, че сърцето му се изместило от преживения стрес. Кой нормален човек ще повярва в тази диагноза, сложена от гадател? Всъщност знаете ли, още от турско време по нашите земи са останали книги, които наричаме „ялдъз наме“, или писания по звездите, нещо като днешните хороскопи. Именно по тях лъжливците казват, че ти било написано, че имаш магия, и после почват да ти дават муски, за да се предпазиш. Това не е разрешено от Корана“, обяснява Ружди.

Остави своя коментар
Гласувай
СПОДЕЛИ

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!