fbpx
Home » ИСТОРИИ » Мощите на Св.Иван Рилски церят дори безнадежно болни
Мощите на Св.Иван Рилски церят дори безнадежно болни

Мощите на Св.Иван Рилски церят дори безнадежно болни

На 19 октомври православната църква чества паметта на закрилника на България св. Иван Рилски. Стотици хора се стекоха вчера към основания от него манастир в Рила планина. Миряните споделяха, че с течение на годините много са били излекувани със застъпничеството на отшелника пред Бога. Мощите на светеца помагали при слепота, глухота, тежки онкологични проблеми.

Братята монаси разказаха и един прелюбопитен случай, свързан с момиче. Неговият проблем обаче не бил точно медицински. Девойката се сгодила по любов, но роднините й я накарали да се омъжи за друг. Точно тогава с девойката, която живеела в едно от близките села, започнали да се случват необясними явления. Момичето изглежда паднало духом, защото тогава в нея влязъл зъл демон. Изведнъж взела да драска и пищи, а от устата й избила пяна и сквернословия. Родителите се чудели какво да правят и тръгнали към Рилския манастир да дирят спасение.

Спасението

Според храмовите хроникьори семейството било настанено в монашеска килия номер 104. Сиромонах Павел влязъл и започнал да ръси със светена вода. Тогава положението на девойката станало още по-лошо. „Защо ме пръска този с огън?“, изревала тя с дебел мъжки глас, сякаш демон говорел чрез устата на клетницата.

Майката се притеснила и започнала да кърши пръсти, извинявайки се на отеца. Обсебената пренощувала в светата обител, а на сутринта смирено поискала да си ходи. Родителите й, притеснени, че пак бълнува, се опитали да я вразумят да останат поне още няколко нощи. Все пак вече били купили хляб и провизии за времето на духовното лечение. Момичето обаче обяснило съвсем спокойно, че през нощта й се явил нисък старец, който й казал следните думи: „Ти няма да си болна вече, ще оздравееш!“.

Средец

Още приживе св. Иван е обявен за чудотворец заради много изцеления, които прави с помощта на Бога. Легендата за светеца описва, че след смъртта му на 18 август 946 година тялото му било погребано от братята монаси в пещерата, където е живял като отшелник. След няколко десетки години той се явил на учениците си и поискал от тях да пренесат мощите му в град Средец (София). Като отворили гроба му, те видели нетленно и благоуханно тяло. Прославяйки Бога, с чест те го пренесли в София. Това станало на 19 октомври – ден, в който от тогава се чества тържествено неговата памет.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*