fbpx
Home » интересно » НАП продава най-старата къща в България
чимурова къща

НАП продава най-старата къща в България

Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново продава най-старата в региона, а вероятно и в България къща.

По официални научни изследвания намиращата се в центъра на Арбанаси Чамурова къща е строена през XIII век. Смятана е за една от най-богато украсените, като навсякъде из нея има уникални фрески.

Сградата е паметник на културата, но бившите й собственици закъсват пред държавата, за да се стигне до публична продан. На няколко пъти са правени и опити имотът да бъде обсебен чрез фалшиви наследници. В момента от приходната администрация са го обявили на търг с начална цена 135 651,75 лв. До петък кандидатите могат да оглеждат имота, който се намира в близост до читалището на ул. “Братя Чамурови“ N 4. Към него има и двор, който е повече от декар. Според изследвачи къщата е пристроявана и основно ремонтирана около 1800 г., но са запазени доста от елементите и фреските още от времето, когато е била строена, пише в новия брой на в. „Борба”.

Още при построяването си през XIII век е вдигната на два етажа – първия от камък, а втория дървен, сочи научното й описание, което откриваме в Регионалната библиотека. Има същото разпределение на стаите на втория етаж, както е във всички арбанашки къщи.

Според изследвачите на тази уникална архитектура в Чамуровата къща се виждат и трите периода в развитието на арбанашките къщи. А строителните периоди се различават по фугите в стената и по техниката и конструкцията на каменния зид.

Много вероятно е в началото сградата да е имала закрит чардак и ниша под откритото стълбище, както и открито подчардачно пространство, което е голяма рядкост за времето си. Тази къща обаче е впечатлявала някога и с украсите си – на тавана в една от стаите е имало греда, украсена с декоративни мотиви, които се срещат в Бранковненеаската църква в румънския град Дойчеши. Датировката на мотивите е към 1706 г. Върху друга греда от тавана има украса, която много е напомняла украсата на таванска греда в една къща в Краков, Полша, датирана от 1600 г. Украсен е бил и гърбът на една от вратите на къщата и техниката и мотивите на тази украса наподобяват мотив и техника в украсата от края на XVII и XVIII век.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*