fbpx
Home » ЗА ЖЕНИТЕ » Премахване на листата на доматите. Ето кога трябва да го правите
Премахване на листата на доматите. Ето кога трябва да го правите

Премахване на листата на доматите. Ето кога трябва да го правите

Всички растения в градината цъфтят и се развиват. Остава да оплевим няколко пъти, да поливаме, подхранваме и да чакаме реколтата.

Идва ред и на доматите. И тук се появява въпросът – какво да правите с листата? Да премахнете няколко, за да подобрите завръзите или да премахнете повече, за да подобрите узряването?

Листата улавят слънчевата светлина, изпаряват излишната влага и участват в много жизненоважни процеси на цялото растение. Какво да правите? Може би, изобщо, не бива да късате листата?

Премахването на листата действа върху растението по същия начин, както прищипването. В един момент доматите трябва да преминат от етапа на безмислен растеж към етапа на плододаване.

Но, ако листата на растението се отстранят, тогава доматите наистина узряват много по-бързо. И ако премахнете много листа, тогава скоростта ще е за сметка на качеството. Тоест, доматите ще узреят бързо, но това ще се отрази на качеството на доматите. Как да намерите правилното решение?

Долните 4-5 листа могат да бъдат премахнати. Листата няма да докосват земята, което предотвратява изгниването им, а също така ще подобрим вентилацията около корените.

Следващото премахване на листата се прави, когато се появят завръзи на петата чепка.

Най-важното правило е, че всяко растение трябва да има поне 12 добре развити листа.

Можете да премахвате листа през целия сезон, но само когато това наистина ще донесе полза.

Ако има големи температурни разлики в оранжерията, тогава листата поради изпаряването ще могат да регулират и балансират тези разлики. Но от друга страна, при повишена влажност в оранжерията, изобилието от листа може да доведе до развитие на заболявания.

Трябва да се съобразите с условията в оранжерията, времето, сорта домати. Всички фактори, на пръв поглед незначителни, в съвкупността си са от голямо значение.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*