астма

Притеснително:Мазнините се натрупват в бронхите и предизвикват астма

ЗДРАВЕ

При затлъстяване и наднормено тегло мазнините около корема не са единственият повод за безпокойство.

Излишните килограми усложняват астмата
Според ново изследване мазнини могат да се натрупват и в дихателните пътища. Това откритие помага да се обясни защо астмата протича по-тежко при затлъстяване и наднормено тегло.

Изследователи от Австралия, Нова Зеландия и Канада проучиха данни от по-ранно изследване, в рамките на което са взети проби от тъканите на белите дробове на хора с диагноза астма и от неотдавна починали – както от астма, така и от несвързани с астмата причини.

След това те сравняват пробите с контролна група тъкани, взети от хора без астма и починали по други причини.

Под микроскоп били изследвани общо повече от 1300 проби от стените на белите дробове, взети от 52 души.

Ако ти се появят папиломи по тялото или шията,…
Учените установяват мастна тъкан в белите дробове и във 3-те групи, но тези с наднормено тегло и затлъстяване, средно били с повече мазнини, отколкото останалите.

С увеличаване на индекса на телесната маса нараствала и вероятността от увеличаване на количеството мазнини в белите дробове.

Мазнините се трупат по стените на дихателните пътища
Увеличаването на индекса на телесната маса, наред с натрупването на мазнини в белите дробове, са свързани с удебеляване и възпаление на дихателните пътища.

Съществуват различни теории, обясняващи защо при наднормено тегло или затлъстяване по-често се развива астма или симптомите на заболяването са по-изразени.

Прекалено голямото количество мастна тъкан може физически да свие белите дробове, което още по-силно се затруднява тяхната функция при наличие на астма.

Други автори предполагат, че хроничното възпаление, свързано със затлъстяване, може да повлияе на вероятността от възникване или на тежестта на протичане на астма, тъй като най-често се предизвиква от възпаление.

Получените от новото изследване резултати не само не противоречат на тези теории, но и ги допълват, като се предлага ново обяснение.

Излишък от мазнини се натрупва по стените на дихателните пътища, където заема място, и допринася за усилване на възпалението в белите дробове.

Това предизвиква удебеляване на дихателните пътища, което способства за ограничаване изходящия и входящия поток от и към белите дробове. Така частично се обясняват симптомите на астма.

Остави своя коментар

Остави своя коментар

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *