fbpx
Home » ЗДРАВЕ » При проблеми с кръста ,дори и при дискова херния този вид гимнастика с топка ще ви избави от болежките
При проблеми с кръста ,дори и при дискова херния този вид гимнастика с топка ще ви избави от болежките

При проблеми с кръста ,дори и при дискова херния този вид гимнастика с топка ще ви избави от болежките

Гимнастическите упражнения позволяват да се отървете от много проблеми с гръбнака. При наличие на херния се започва с лек масаж на гърба с тенисна топка, като наблягате върху областта на кръста. След това можете да преминете към упражнения тип усукване. Такава гимнастика повишава еластичността на мускулите, подобрява състоянието на връзките, засилва кръвообращението и намалява болката.

Ето как се извършва самомасаж на гърба с тенисна топка:
Легнете по гръб и сгънете краката в коленете, стъпалата и раменете трябва да опират в пода (за жените е характерно, че трябва да лежат с опрени лакти в пода).

Сложете тенисната топка под кръста си. Започнете да движите тялото нагоре и надолу, като регулирате силата на притискане на топката към гърба – с всяко следващо упражнение натискът трябва да се увеличава. Изпълнете няколко движения с таза настрани – и в едната, и в другата посока, но не отлепяйте стъпалата и раменете (лактите) от пода, те трябва да са неподвижни.

За начало се изискват две-три движения с таза, но постепенно ги увеличавайте, докато стигнете до седем-осем пъти. След две-три движения на таза е нужно да го повдигнете по-високо и да придвижите топката с 2 сантиметра по-високо към гърба в посока към раменете.

Отначало болката в кръста може да се засили, но с времето ще отмине. Особено внимателно масажирайте проблемния участък. Такава гимнастика позволява за много добро разгряване на мускулите и връзките около гръбначните прешлени. След упражненията е необходимо да се отпуснете и да полежите по гръб три-четири минути, след това изпънете ръце и крака настрани. Усукванията трябва да се изпълняват плавно и внимателно, за да не усещате силна болка. Най-добре е постепенно да добавяте по-трудните упражнения. Можете да ги редувате, като си подбирате тези, които са съобразени с настоящото ви състояние.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*