fbpx
Home » НОВИНИ » ПРОФ. Радка Аргирова пренася вируса на СПИН в България в епруветка в дамската си чанта
ПРОФ. Радка Аргирова пренася вируса на СПИН в България в епруветка в дамската си чанта

ПРОФ. Радка Аргирова пренася вируса на СПИН в България в епруветка в дамската си чанта

Известният вирусолог Радка Аргирова – експертът на първа линия в новия Медицински съвет към правителството има изключително богат „медицински багаж“ в миналото. Тъкмо тя през 80-те и 90-те години бе професионалист №1 в битката срещу СПИН. Проф. Аргирова оглавяваше и Националната лаборатория по СПИН до 1998-а.

Любопитен факт е как през 1985-а година д-р Аргирова пренася от Западна Германия в дамската си чанта епруветка с вируса на СПИН. Заразените клетки отиват в лабораторията към Института по обща и сравнителна патология към БАН, където вирусологът работи тогава.

Благодарение на Аргирова, се осъществява първият досег на учените у нас с непознатата смъртоносна инфекция. Скандалният случай обаче стига до ушите на Държавна сигурност и службата веднага се намесва, за да разнищи случая.

Следва обвинение в шпионаж, но все пак заради огромното значение на изследванията на вируса и рамото на научните среди, две години по-късно е създадена Националната лаборатория по СПИН. Естествено, оглавява я проф. Аргирова. Цялата ексцентрична история е описана в детайли в книгата
„Псевдоним вирус с окраска диверсия“ на Юлия Пискулийска, посветена на проф. Аргирова.

Вирусологът има принос и за оневиняването на българските медици в СПИН-аферата в Либия.

Адвокатът на подсъдимите български медицински сестри Владимир Шейтанов тогава търси помощта на проф. Аргирова, убеден, че само учен от нейната категория може да влезе в тази трудна битка.

Въпреки липсата на систематизирана информация, експертизата в помощ на обвинените в заразяването на 393 либийски деца със СПИН, е била готова само за един месец и то на английски език. Професорът настоява, че в детската болница в Триполи е поддържана вътреболнична инфекция. Дошлите отвън заразени деца и майки са обект на заразяване и с други циркулиращи кръвнопреносими инфекции.

Ето и визитката на изтъкнатия вирусолог. Сега проф. Аргирова работи в болница Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Експертът има дългогодишен научен и практически стаж в областта на ХИВ, ретровирусите и онкогенните вируси. Основател и ръководител на първата лаборатория по СПИН в България. Председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г.). Член на Международното дружество за СПИН и на Европейската клинична асоциация по СПИН. Председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 г.) Ползва английски, немски, френски и руски.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*