Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :
Начало / ЗА ЖЕНИТЕ / Пълен наръчник за отглеждане на портокалово дърво в домашни условия!

Пълен наръчник за отглеждане на портокалово дърво в домашни условия!

/
/
/
111 Преглеждания

Днес сме ви подготвили полезна информация как да отгледате портокалово дърво в домашни условия!

Всички обичаме цитруси и по-конкретно портокали. На пресен фреш или просто като плод, няма човек, който да не ги обожава. Портокаловте кори пък създават настроение, а приятният аромат носи благоухания в целия дом.

Вече обаче, не изхвърляйте костилките, а ги поставете в долуописаните условия и ще си отгледате портокалово дърво у дома!

Вероятно вие повече от веднъж сте чували, че портокаловото дърво е много непретенциозно: хвърляте семката в земята и сте готови за събиране на плодовете. Не вярвайте на онези, които го казват. Всъщност технологията отнема повече енергия и много повече време. И все пак е възможно. Ето защо това растение в дома ви в никакъв случай няма да бъде екзотична новост.

Технология на растежа

loading...

Не изхвърляйте семките, когато ядете портокали. Не всички ще покълнат. Трябва да изберете само големите и плътни костилки, защото малките и сухи семки няма да покълнат.

Използвайте малък пластмасов съд. Намокрете марля с вода и я поставете на дъното на съда. На върха на марлята поставете семките. Опаковайте съда с пластмасова торба, за да създадете парников ефект. Не затваряйте плътно, така че малко количество въздух да влиза в контейнера.

Поставете съда върху перваза на прозореца. За да се получи всичко, трябва да осигурите достатъчно светлина и топлина. Ще отнеме няколко месеца. През това време семките трябва да останат влажни.

Ако вече сте забелязали първите признаци на растеж, пригответе саксия за цветя. Не забравяйте да я напълните с дренаж и пръст. Полейте основата с вода. В зависимост от броя покълнали семки, направете дупки с дълбочина от 1 до 1,5 см. Поставете семките и ги полейте с малко количество вода. Покрийте с пръст.

Трябва да подготвите няколко саксии – всяка следваща да бъде по-голяма от предишната. Докато растението расте (на всеки 3 см), трябва да сменяте саксията с по-голяма. Ако разсадът е повече от един, използвайте отделен съд за всеки. След това короната ще се оформи равномерно.

Когато се появят първите листа, не забравяйте да отрежете върха на дървото. Това се прави, за да може цитрусовите дървета да не се простират нагоре, а да започнат да развиват странични издънки. Важно е дървото да се пръска с топла вода.

Подрязването помага да се стимулира цъфтежа. Пълноцветното дърво ще се развие напълно до 2 или 3 години.

Условия за отглеждане

Въпреки че дървото обича лъчите на слънцето, е по-добре, те да бъдат косвени. В противен случай нежните листа ще получат изгаряния. Поставете дървото на прозореца на северната или западната страна на дома си.

Трябва да поливате дървото изобилно и редовно. Следете влагата да не застоява, в противен случай корените ще започнат да гният. Не забравяйте да пръскате растението. Водата винаги трябва да е само със стайна температура.

Веднъж на 10 дни растението трябва да се завърта с 10 градуса. Ако сезонът е топъл, го извадете на чист въздух, но го поставете на сенчесто място.

Подхранването на портокаловото дърво е необходимо да се прави на всеки 7-10 дни в периода на активна растителност. След поливане, добавете тор за цитрусови плодове под дървото. За да запазите листата ярки и здрави, използвайте торове с добавки като железен сулфат и калиев перманганат.

Споделете статията с приятели и се възползвайте от идеята, защото портокаловото дърво не само ще ви дари с плодове, но ще краси и атмосферата в дома ви!

 

Остави своя коментар

СПОДЕЛИ
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

This div height required for enabling the sticky sidebar