fbpx
Home » НОВИНИ » Светия Синод:Никой не може да се зарази от светото причастие
Светия Синод:Никой не може да се зарази от светото причастие

Светия Синод:Никой не може да се зарази от светото причастие

Пълна дезинфекция ще има на храмовете, а всички богослужения остават.

Това стана ясно от изявление на Светия синод в понеделник след срещата между българския патриарх Неофит, епархийските митрополити, вицепремиера Томислав Дончев.

На въпрос ще се използва ли сребърната лъжичка за светото причастие, митрополит Киприан отговори: „От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция.“

Светият синод е запознал преди дни щаба с взетите си решения, а именно: призовават вярващите християни да останат по домовете си.

Всички храмове остават отворени. Ще се използват дезинфектанти, подовете на храмовете ще се почистват, иконите ще се забърсват, местата за сядане ще се почистват на няколко часа, килимите ще бъдат отстранени, напоени стелки с дезинфектанти ще се поставят на входовете на храмовете. Църковните служители ще използват лични предпазни средства – маски и ръкавици.

Опелата ще се извършват на открито в присъствието само на най–близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Службите за Великден тази година ще бъдат извън храмовете.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*