fbpx
Home » интересно » Случвало ви се е да ви горят ушите!Вижте какво значи!
Защо ни горят ушите!

Случвало ви се е да ви горят ушите!Вижте какво значи!

На всеки му се е случвало да му горят ушите ,но повечето хора не сме и замисляли какво може да значи това!

Народното поверие гласи – ако ушите ни се зачервят, някой ни споменава. Версиите на тема как точно – с добро или с лошо се разминават, както и кое ухо трябва да е като светофар – лявото или дясното.

Зачервяващите се уши често са признак на здравословен проблем и сериозно основание за безпокойство за собственото здраве.

Горящи уши – за какво сигнализира организма с тях
Зачервените уши при малки деца на фона на отсъствието на каквито и да е други провокиращи фактори показват, че на мъниците им е горещо и може да са на границата на прегряването. Ушите са отличен топлопроводник, затова при висока температура лесно се зачервяват.

Интензивната мозъчна дейност по време на изпити също може да накара ушите да горят.

Интересно е, че при десничарите лявото ухо пари по-силно, тъй като при тях е по-развито дясното полукълбо.

При стрес ушите се зачервяват, тъй като към тях прелива кръв при освобождаване на адреналин.

Например, в състояние на гняв, притеснение или друга силна емоционална реакция ушите се зачервяват по-често, отколкото лицето, и понякога дори издават външно относително спокоен човек.

Колебания на температурите, употреба на алкохол и колебания на хормоните също усилват кръвообращението в ушните миди.

Понякога човек усеща топлина и горещина, сякаш ушите му светят и огряват помещението, в което се намира. Доста сериозни патологии се проявяват със зачервяване на ушите.

Проблеми с кръвоносните съдове
Колебанията на кръвното налягане при хипертония също могат да станат причина за внезапно зачервяване на ушите.

Червените уши – това може да е признак на разстройство на вегетативната нервна система, което води до нарушаване на кръвообращението. При това състояние, освен горящи уши, се наблюдава световъртеж, задъхване, усещане за недостиг на въздух, тахикардия и главоболие.

Атеросклероза – още една възможна причина за рязък приток на кръв към ушните миди. Ушите започват да парят при инфаркт на миокарда и при сърдечна недостатъчност.

В този случай възникват болки в гърдите, които се разпространяват към раменете и към ръцете, нарушават се говорните способности, може да се стигне до помътняване на съзнанието.

Синдром на зачервеното ухо
За първи път състоянието, при което се зачервяват едното или двете уши, е описано през 1994 г.

Характерен признак на синдрома на червеното ухо или еритроталгия: зачервяването се съпровожда с парене и главоболие, които Ухото става горещо.

При децата и младежите синдромът на червеното ухо често е свързан с мигрена. Ако за първи път се прояви в зряла възраст, то вероятността да се дължи на заболявания на шийния отдел на гръбнака или на тригеминална вегетативна цефалгия – група заболявания, свързани с троичния нерв.

Red ear syndrome – RES, това е рядко срещано заболяване, известни са не повече от 100 души, които страдат от него.

Пристъпите на парене и болки могат да са с продължителност от няколко секунди до няколко часа и се развиват от единични случаи за година до няколко подред в рамките на седмица.

Инфекции на ушите и на кожата
Невинаги, но понякога ухото се зачервява при отит, без значение от неговата природа – бактериална, вирусна или гъбична. Зачервява се възпаленото ухо.

Отитът обикновено се съпровожда с влошаване на слуха, а също и при гнойни варианти – изтичане на гной от ухото.

Инфекцията може да е кожна, и в тези случай най-често са виновни бактериите, които проникват в горните слоеве на кожата при порязвания, драскотини, ухапвания от насекоми, а също и при повишена сухота на кожата.

Ушите стават горещи и болезнени при допир. Възможно е повишение на температурата в съчетание с втрисане и усещане за умора.

Други болезнени състояния на кожата на ушите
През лятото ушите най-често изгарят първи, тъй като повече от нас забравят да си ги намажат със слънцезащитен крем.

Кожата на ушите е много нежна и бързо изгаря при по-продължително излагане на слънце. И тогава ушите става червени.

Зачервяването на ушите може да се наблюдава на фона на себорейна екзема, която се проявява под формата на лющещи се петна на скалпа, които се разпространяват към други части на тялото включително и на ушите.

Автоимунни болести
Причина за зачервяване на ушите може да са автоимунни заболявания, като например, при рецидивиращ полихондрит, болест, при която се разрушават хрущялните тъкани.

Остави своя коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*