Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Трагедия с българин в Хималаите! Иван Томов е загинал на слизане от Лхотце

/
/
/
137 Преглеждания
img

35-годишният русенец изкачи четвъртия по височина връх в света вчера без допълнителен кислород, припомня gzona.

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщава специализираният сайт summitsweb.com.

Иван и рускинята Настя Рунова се качиха вчера сутринта на четвъртия по височина връх на планетата Лхотце. 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород. Двамата с Настя Рунова се забавиха при спускането и едва вечерта достигнаха Лагер 4. От фирмата организатор Чатурс Трекс & Експедишънс бяха изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне двойката. Иван е се е чувствал добре вечерта, но на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е починал на слизане под лагер 4.

Настя Рунова е продължила слизането си към по-ниските лагери.

Иван има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите. През 2014 той стъпи на първия си осемхилядник Броуд Пик заедно с Боян Петров, през 2017 изкачи и Манаслу. Иван Томов се намираше и в лагер 2 на Нанга Парбат през 2013г, когато над 10 човека бяха разстреляни в Базов лагер. Иван Томов стана третия българин достигал Лхотце, и втори без кислород след първото изкачване на Христо Проданов от 1981г. През 2017 Атанас Скатов също стъпи на Лхотце.

Лхотце е четвъртият по височина връх на Земята с неговите 8545м, намира се непосредствено до Еверест. Първото изкачване е осъществено през 1956г от швейцарска експедиция.

Флагман

Остави своя коментар
Гласувай
СПОДЕЛИ

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Content is protected !!