Съветите на баба- ето как да използвате пепелта в дома и кухнята

Съветите на баба- ето как да използвате пепелта в дома и кухнята

Всеки който е имал дни прекарани през ваканцията на село при баба и дядо е имал щастливо детство. Всеки е виждал старите печки на дърва и може би е изхвърлял и пепелта. А не е трябвало. Вижте съвета на моята баба!

Много от вас вероятно са запознати с чудотворните свойства на пепелта, но днес искаме да поговорим за това, как тя се използва не само от баба ви в градината, а също така и в дома.

Баба ми изживя живота си на село, за почистването на праха в семейството й се знаеше малко. Имаше дни, в който я посещавах през лятото и винаги се чудех на перфектно белите чаршафи, ризи, ръчно бродирани пердета и покривки. Къщата ухаеше на перфектна чистота.

Тайната за тази чистота е проста. През зимата тя държеше пепелта в обора. Дъбовата пепел е много ценна. Баба ми седмици наред държеше кофа с пепел в бъчватоа, а след това й добавяше един леген с вода и потапяше ленените дрехи в разтвора. После ги измиваше и изплакваше. Благодарение на тази процедура белите дрехи се превръщаха в снежнобели.

Заливаше бъчвата с вода, която я наричаше алкохолен разтвор, който използваше за пране на дрехи, почистване на подове и прозорци, измиване на посуда и прибори. Качественият разтвор се проверява с помощта на обикновено яйце: сложете го в бъчвата, ако яйцето плава, течността е готова, ако не, се прибавя още пепел и разтворът продължава да се накисва. Това е начина, по който бабите ни запазили селските си домове безупречно чисти и техните вещи винаги са били чисто бели.

Без пепелта е невъзможна работата в градината. Дядо ми казваше, че чрез пепелта връщали всички хранителни вещества. Много обичах пепелта за картофите – при засаждане се добавяше шепа пепел на всеки картоф. Картофите на моите баба и дядо бяха празник за очите – и до ден днешен си спомням вкуса им.

Пепелта се добавя към растенията, за да растат, тъй като имат нужда от калций: например домати, грах, чесън, боб и грозде. Но не само през пролетта може да се ползва пепелта като тор. Дядо ми е казвал, че със сигурност тя укрепва кореновата система на растенията и те по-добре преживяват зимата.

А през лятото с нейна помощ всички селяни се борят с вредителите в градината. Баба ми слагаше пепел при картофите срещу колорадски бръмбар, в почвата около зелето – срещу охлюви и дори мравки. Даже мравките сами напускали градината.

Оказва се, че пепелта е вълшебна и е полезна при много случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *