20 приложения на лимона, с които той ще се превърне в най-добрия помощник в кухнята

20 приложения на лимона, с които той ще се превърне в най-добрия помощник в кухнята

Лимоните са най-полезните плодове на Земята.

Лимонът е цитрусов плод, който се съчетава чудесно с храната и напитките. Лимоните също имат много различни приложения благодарение на своите антибактериални свойства. Също така са богати на витамин С и са мощни антиоксиданти, съдържащи 5% киселина. Това ги прави изключително полезни не само в кулинарията.

Изброяваме ви 20-те най-добри приложения на лимоните освен употребата им в готвенето!

1) Гонят мравки – сложете малко лимонов сок около заразените райони, за да държите мравките далеч!

2) Ароматизатор – еднакво количество вода и лимонов сок се поставят в освежителя за въздух. Домът ви ще се напълни със свеж аромат.

3) Почистване на ваната – еднакво количество вода и лимонов сок също може да бъде много ефективно средство за премахване на мухъл и плесен, които се натрупват по стените на душа или ваната.

4) Дезинфектант – Малко количество лимонов сок може да бъде чудесна добевка към оцета като почистващо средство. Не само това, той ще намали силната миризма на оцет и ще засили дезинфекционните му свойства.

5) В микровълновата фурна – Затоплете в купа вода и лимонови резенчета в микровълновата фурна в продължение на 30-60 секунди. След като направите това, почистете вътрешността на микровълновата фурна. Преди това е трудно да премахнете петната, но след това ще ви бъде много лесно да ги отстраните, а и миризмата на храна ще бъде неутрализирана.

6) Хладилник – съхранението на половин лимон в хладилника ще спомогне за намаляване на неприятните миризми.

7) Почистване на месинг / мед – Смесете лимонов сок със сода за хляб и поставете чиста кърпа в сместа. Избършете с нея месинговите или медни повърхности обилно, след това изплакнете и подсушете с хартия, за да ги направите да изглеждат като нови!

8) Тоалетна- Сложете половин чаша боракс на прах и чаша лимонов сок за идеално почистване на тоалетната, оставяйки я свежа и чиста.

9) Кранове и мивки – Използвайте половин лимон, за да изчистите котления камък върху вашите мивки и смесители. Изплакнете добре и повторете, ако е необходимо.

10) За да стане бельото ви по-бяло – сложете половин чаша лимонов сок към прането. A чаена лъжичка лимонов сок ще придаде приятен и свеж аромат на дрехите.

11) Прибори – За да изчезне мазнината по приборите, добавете една чаена лъжичка лимонов сок към препарата за почистване.

12) Канализация – гореща смес от лимонов сок и сода за хляб ще отпуши канала ви успешно.

13) Кош за боклук – Ако изхвърлите лимонова кора в кошчето за боклук, тя ще премахне неприятните миризми, идващи от остатъците храна.

14) Дъска за рязане – Натъркайте с половин лимон дървената дъска за рязане и я оставете така за една нощ, след това я измийте на следващия ден. Лимоните унищожават бактериите, които са натрупани върху дъската и премахват всички неприятни миризми.

15) Стъкло и огледала – Смес от 4 супени лъжици лимонов сок с 2 литра вода създава ефективно средство за почистване на прозорци, огледала и стъклени повърхности.

16) Мебели – Разбъркайте лимонов сок със зехтин или растително олио (1:2), за да дадете блясък на полираните мебели.

17) Изсветляване на косата – Нанесете лимонов сок върху косата си и останете за един час на слънце. Така ще изсветлите косата си с един или два тона.

18) Коса – Лимоновият сок, прибавен към чаша топла вода, може да се използва като маска за коса. Намокрете косата си, оставете маската да подейства за няколко минути, а след това изплакнете хубаво. Ако имате чувствителен скалп, не е препоръчително да използвате този метод.

19) При порязвания, ухапвания и дразнене на кожата лимоните помагат. Налейте малко лимонов сок върху проблемното място. Сокът спира кървенето и дезинфекцира раната. В допълнение, поставете лимонов сок за облекчаване на дискомфорта и сърбежа след ухапване от насекоми.

20) Премахване на неприятна миризма – Ако сте рязали нещо с наситена миризма (риба, лук), можете да изчистите ръцете си с лимонов сок. Това е чудесен начин да се отървете от миризмата, без да навредите на кожата си.

Използвайте лимоните всеки ден без притеснение и бъдете здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *