БСП с остра атака: Нощното шкафче на Борисов е пълно и може сам да финансира кампанията си

БСП с остра атака: Нощното шкафче на Борисов е пълно и може сам да финансира кампанията си

Снимка Правителствена информационна пресслужба

Създаде са поредно напрежение по оста БСП – ГЕРБ. Поводът са действия на премиера на Република България. БСП иска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде санкциониран, защото използва държавен ресурс за предизборната си кампания. Повод за жалба на социалистите в Централната избирателна комисия са обиколките на Борисов в страната в последните три дни, които по техни думи се правят с публичен ресурс.

В предизборната кампания е забранено използването и на държавни автомобили, но от 5 март във фейсбук не се е появило видео как премиерът, който е и кандидат за депутат, кара държавния джип. В профилът му обаче не спират да се появяват обиколки из страната.

Според Изборния кодекс той не е длъжен да излиза в отпуск по време на кампанията. Санкцията за ползване на държавен ресурс и автомобили обаче е от 3 до 15 хил. лв.

“За този човек няма закони, няма правила… Нощното му шкафче е достатъчно пълно и може да финансира кампанията си сам”, обяви днес кандидатът за депутат от БСП Христо Проданов. По думите му поведението на Борисов е безогледно.

От “Позитано” 20 не конкретизираха какви примери посочват в жалбата си до изборната комисия, но поискаха обиколките на Борисов да не се финансират с държавни пари. Споменат бе само случай, че във видеата от страната се появяват представители на вероизповеданията, а по закон те нямат право да участват в предизборната кампания.

Социалистите сигнализират още Съвета за електронни медии и Европейския парламент. Те пращат и отворено писмо до медиите, в което се напомня, че когато отразяват изявите на Борисов, журналистите трябва да имат, че той е и кандидат за народен представител.

Малко по-късно в централата на ГЕРБ изявление направи правосъдният министър и кандидат за депутат от ГЕРБ Десислава Ахладова, която обяви, че законът прави изключение за членовете на кабинета и те не излизат в отпуск за цялата предизборна кампания, тъй като не могат да делегират всичките си задължения. По думите й министрите ползват по ден платен отпуск за предизборни мероприятия.

В опит да опровергае твърдението, че премиерът раздава пари от джипа, тя обясни, че решения за отпускане на финансиране се вземат от Министерския съвет. Възможност за въпроси нямаше, пише dnevnik.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *