Обсъдиха ново затягане на мерките – засягат училища, заведения, фитнеси и молове

Обсъдиха ново затягане на мерките – засягат училища, заведения, фитнеси и молове

Ново затягане на мерките по области обсъждат здравните власти. Искат се ограничения за фитнесите и моловете. Учениците да учат от вкъщи, а ресторантите да затварят по-рано.

Промените идват след информацията, че британският вариант на коронавируса вече е засечен в 15 области в страната.

Разпространението на Ковид-19 е под контрол, но заболеваемостта продължава да нараства. През последните 7 дни на всеки 100 хил. – 300 са с положителен тест. На спешна среща между директорите на всички регионални инспекции, здравния министър и Оперативния щаб бяха обсъдени по-строги мерки за 8 области.

“Като носенето на маски на открито, въвеждането на по-ранен вечерен час за нощните заведения, извеждането на учениците в електронна среда, ограничаване достъпа до моловете, фитнесите. Но пак казвам, тези мерки ще бъдат предложени на НОЩ за ново разглеждане относно хода, който трябва да предприемем – дали да бъде локален или национален“, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Заради усилващия се натиск към болниците от ковид заразени плановите операции в редица градове са отменени. Това се оказва проблем. Освен лекарите, недоволни са и пациентите. Много хора ще трябва да продължават да чакат неясно колко време за операция.

Болниците са изправени пред финансова криза.

“По-голямо предизвикателство ще е комбинацията на плановия прием и прием на нова вълна от Ковид пациенти, което означава увеличаване на разходите, които не се покриват от клиничната пътека”, обясни адв. Свилена Димитрова – председател на Българската болнична асоциация.

От Болничната асоциация вече са изпратили писмо до Здравната каса по този казус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *