Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, прогнозира математикът Петър Велков

Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, прогнозира математикът Петър Велков

кьдър: Нова телевизия

Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, това прогнозира математикът Петър Велков в студиото на Нова телевизия. Той базира изчисленията са на това, че в рамките на месец и половина хоспитализираните вероятно ще достигнат 9 хиляди души. „Рекордът до този момент беше едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун“, припомни Велков.

Използваните от него модели показват, че през април месец смъртните случаи ще недхвърлят 16 000.

Броят на хоспитализираните у нас също буди притеснение. Те са вече 6 хиляди. „Хората стигат до интензивните легла около 3 пъти по-бързо през последните 17 дни, а леталитетът също расте”, добавя математикът.

„При този вариант на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок. Всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи ако не се вземат навременни медицински мерки”, заяви Петър Велков.

„Основният капитал на икономиката са хората.Проучванията показват, че около 10% от заболелите имат дългосрочни последствия от заразата”, добавя специалистът.

Според него трябва да се вземат мерките, които бяха приложени през ноември месец. „Тук можем да стигнем и до цифри, които виждаме в Чехия. В рамките до края на месеца ще стигнем сериозни нива на заболеваемост. Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата. Въпросът е да го направим сега, за да можем после да отворим с по-малки щети”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *