15 лева на квадратен метър за паспорт на сградата. 30 000 лева глоба при отказ

15 лева на квадратен метър за паспорт на сградата. 30 000 лева глоба при отказ

Българите е добре да събират и да заделят пари отсега, защото паспортизацията на сградата е задължителен и никак няма да е евтин.

Отказът или пропускането му ще ви коства десетки хиляди левове глоба.

Така са решили управляващите.

Експерти и представители на местната администрация в Русе разясниха на домоуправителите на сградите детайлите около изготвянето на техническите паспорти, които ще станат задължителни до края на 2022 г.

Максимум 15 лева на квадратен метър ще струват процедурите по обследването и изготвянето на технически паспорт на сградите в града, съобщава телевизия “КИС 13”.

Срещата бе организирана от Община Русе в помощ на гражданите. Обследват се всички Ел- , ВиК- и отоплителни инсталации, вентилацията, асансьорите и пожарната безопасност и се описват недостатъците. След обследването се издава сертификат за енергийните характеристики на сградата, който предписва пакет от мерки за задължително изпълнение от собствениците.

Паспортизацията на сградите трябва да приключи до края на следващата година. За пропусналите да направят това, обследването се възлага от кмета на общината.

Цената за извършване на обследването може да варира в широки граници, но не повече от 15 лева на квадратен метър разгъната застроена площ. От Община Русе обясниха какво се случва при отказ на собственици да платят за процедурите по паспортизация.

Ако предписаните мерки в доклада за обследване не се изпълнят, глобата за физическо лице е до 30 000 лева, а за фирмите или сдруженията до 100 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *