Проф. Балтов: Пикът ще е около 10 април. Затваряйте всичко за 2 седмици

Проф. Балтов: Пикът ще е около 10 април. Затваряйте всичко за 2 седмици

Кадър Нова Тв

390 души са настанени с коронавирус днес при нас, от които 10 деца. 40 души са интубирани и са на апаратна вентилация. Имаме 365 легла с кислород, но понякога няма свободни, на ден изписваме по 25-35 души. Това каза проф. Асен Балтов, директор на “Пирогов” в “Здравей, България” по Нова Тв.

Лично аз мисля, че трябва да се затвори всичко временно, поне за две седмици детските градини, а учениците от първи до пети клас да прекратят обучение и да минат онлайн. И естествено, не може да затворим децата, а да оставим ресторантите и фитнесите да работят. Всички да сме солидарни и да разберем, че имаме две седмици от сериозни мерки, за да преодолеем сериозен пик, който ни чака. Пикът ще е около 10 април, тогава ще има най-много заразени. Ако продължи ваксинирането, до края на юни ще имаме някакви положителни резултати, допълни проф. Балтов.

Самият вирус се доизмени. От 46 постъпили в болницата ни през последните 24 часа, само двама нямаха английският вариант. Той вече трайно се е настанил в България, в София. Имаме 10 деца, заразени с него, те са с пневмония, всички се лекуват с антибиотици. Те се заразени вкъщи. Ще открием още 20 легла за деца. Британският вариант на вируса е по-заразен. Ако ние стоим с вас в една стая около 15 минути, няма как да ни пропусне. Дори да сме на разстояние, каза още проф. Асен Балтов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *