Баба Златка: Невероятна лечебна кал в Родопите кара костите да зарастват бързо

Баба Златка: Невероятна лечебна кал в Родопите кара костите да зарастват бързо

По думите на баба Златка счупвания зарастват за месец благодарение на калта

В златоградското село Кушла от незапомнени времена хората използват мумийо, за да лекуват животните си, когато счупят някой от крайниците си. Как точно са открили невероятните свойства на калта, местните не споделят.

Години след откритието на калта медицински изследвания показват, че тя наистина има чудни свойства, за които никой не е подозирал. В нея се съдържат огромни количества природен калций, който се усвоява от организма много по-лесно от този, който се използва във фармацевтиката.

Мястото за добиване на лечебната кал е много труднодостъпно и пътя до него знаят само местните. Те са крайно решени да запазят мястото в тайна и не споделят на външни как да стигнат до невероятното находище.

В последно време хората от село Кушла са започнали да продават калта, за да си докарват допълнителни доходи. 200 грама от мумийо се продават за не повече от 2-3 лева.

“От нашата кал най-много търсят хора, пострадали при катастрофи или със счупвания, защото с нея се изправят на крака за 1 месец“, споделя 88-годишната баба Златка.

По думите й за зарастване на счупена кост е нужно да се пие по половин литър вода на ден с разтворено вътре мумийо. Старицата също така споделя, че може и малко количество от лечебната кал да се държи под езика докато се разтвори и има същия ефект.

Баба Златка е напълно убедена в лечебните качества на калта и твърди, че вече са започнали да проявяват интерес от чужбина към находището.

Белокосата старица споделя, че хората в селото не искат тайната им да се превърне в бизнес.

„Който има нужда, ще си намери”, допълва още 88-годишната жена.

Източник: zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *