Разтриване и компреси: какво и как се лекува с водка?

Разтриване и компреси: какво и как се лекува с водка?

Често се препоръчва да се използва водка като допълнителна терапия (естествено, към основната, която е предписана от лекар) при различни заболявания.
Как да изберем правилната водка?

За да бъде полезен компресът и лосионът с водка, трябва правилно да я изберете и подготвите. У дома е по-добре да използвате 40-градусова водка. Не се препоръчва използването на алкохол, разреден до 40 градуса, тъй като той може да съдържа вредни примеси.
Принцип на действие

Защо се избира водка за компреси и лосиони? „Компресирането с водка или разтриването води до факта, че в района, където се използва, започва вазодилатация и притока на кръв се увеличава. С помощта на такива компреси може да облекчите болката и възпалението ”, казва д-р Елена Дронова, физиотерапевт.
Д-р Елена Дронова
За какво се използва?

Обхватът на приложение, под формата на лосион и компреси за външна употреба е доста широк.

Често се препоръчва да използвате водка, когато има:

– болки в гърлото и кашлица;
– настинки и хипотермия, ако няма температура;
– отит на средното ухо (с изключение на гнойната форма);
– болки в ставите;
– натъртвания и навяхвания;
– за резорбция на отоци след инжекции;
– субмандибуларен лимфаденит;
– радикулит и болки в гърба.
Правила за компресиране с водка

За да бъде полезен компресът на алкохолна основа, трябва да се прави съгласно определени правила.

У дома е по-добре да използвате 40-градусов продукт.

Приготвянето на компреса изглежда така:

• Първият слой трябва да бъде направен от памук или лен: навлажнете го с водка и го изцедете добре.

• Вторият слой, който ще бъде средният, се състои от полиетилен или специална восъчна хартия за компреси.

• Най-горният слой се състои от топла вълнена тъкан.

• Средният слой трябва да бъде с няколко сантиметра по-широк от долния, така че последният да не се охлади бързо. А горният от своя страна също трябва да е с няколко сантиметра по-широк от средния.

„Ако пациентът усети студ, когато се прилага компрес, това означава, че долният слой не е достатъчно покрит от горния“, казва Елена Дронова. Също така, отбелязва физиотерапевтката, ако такава терапия се използва при човек с чувствителна кожа, първо намажете мястото, където се прилага компресът, с масло или бебешки крем.

„Когато се използва при деца водката трябва да се разреди наполовина с вода, за да се намали силата ѝ“, съветва лекарката. Отгоре компресът трябва да се фиксира с превръзки, но не и да се стяга, за да не се нарушава кръвообращението.
Нюанси на компресирането с водка

Важно е да поставите правилно компреса, така че да работи ефективно. Ако компресът се използва за лечение на възпалено гърло, той не трябва да се използва върху областта на щитовидната жлеза. След премахването му, трябва да стоите на топло половин ден.

„За настинка се прави компрес, ако температурата не надвишава нормата, т.е. не се повишава над 36,9. Тогава може да се използва компрес с водка на гърба или гърдите“, отбелязва Елена Дронова.

При болки в ухото компресът представлява квадрат от тъкан с цепка за ухото. Той се навлажнява във водка и се поставя така, че ушната мида да е извън процепа, отгоре се слага восъчна хартия и памучен тампон.

„Строго е забранено да се използва такъв компрес, ако има съмнение за гнойно възпаление в ухото, тъй като прегряването може да доведе до разрушаване на мембраната“, отбелязва Елена Дронова. За да сведете до минимум рисковете, тъй като кожата в областта на ушите е тънка и деликатна, препоръчва се водката да се разрежда с вода в съотношение 1:5.

При натъртвания и навяхвания, отбелязва лекарката, компресът се използва не по-рано от един ден по-късно, а през първия ден трябва да се използват само студени компреси.
Правила за втриване

Изглежда, че такава лесна процедура като разтриване с водка е съвсем ясна. Всъщност, тя също трябва да се извършва, като се вземат предвид редица правила и нюанси. Така например, процедурата трябва да бъде придружена с обилна хидратация, за да се елиминира рискът от дехидратация.

„Най-често разтриването или втриването на водка се използва при повишена телесна температура, когато лекарствата действат по-бавно и човек буквално изгаря. В този случай също трябва да се действа внимателно“, отбелязва специалистката.

За разтриване ви е необходима чиста водка – тя трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:1. След това памучен плат се потапя в приготвения разтвор и внимателно се избърсва тялото. Необходимо е да се изключи обработката на сърцето и слабините.

„Започва се от върха (главата) и постепенно се придвижвате надолу“, съветва лекарката.

Също така, разтриването с водка се използва за да се подобри сухата кашлица и да се ускори отделянето на храчки. За да направите това, водката отново се разрежда с вода и се втрива в горната и долната част на гърба. Основното отново е, че не трябва да има съмнение за възпалителни и гнойни процеси в белите дробове.

„В случай на настинка се обръща специално внимание на краката. За да затвърдите ефекта, трябва да обуете чорапи, след като е направена разтривка на стъпалата с водка“, казва Дронова.
Противопоказания

Разбира се, използвайки такъв популярен начин за лечение, човек трябва да знае кога това не бива да се прави по принцип.

„Компреси с водка не трябва да се правят, ако има температура, както и на фона на прогресиращи кожни заболявания или при наранявания на кожата, както и при наличие на гнойно възпаление“, казва Елена Дронова.

Освен това, лечението с водка под всякаква форма – независимо дали става въпрос за компреси или разтриване – е забранено:

– по време на бременност и по време на кърмене;
– за деца (много лекари не препоръчват използването на това лечение до 7-годишна възраст);
– при високо кръвно налягане;
– при наличие на образувания – както доброкачествени, така и онкологични;
– заболявания на черния дроб и бъбреците;
– ако човек е диагностициран с алкохолизъм;
– заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
– епилепсия;
– в случай на обостряне на хронични заболявания;
– ако има много бенки по тялото;
– гнойни заболявания;
– ако имате алергии и непоносимост към алкохол.

Преди да използвате такива компреси, разтриване с водка и т.н., консултирайте се с вашия лекар. Освен това си струва да се претеглят всички рискове, тъй като силния алкохол може да проникне в кръвта през кожата, подчертава специалистката. Запомнете – самолечението трябва да се извършва внимателно, дори и когато се използва нещо толкова познато и популярно, като водката!

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *