Борисов отмени разрешението за работа на големите магазини от днес

Борисов отмени разрешението за работа на големите магазини от днес

След като днес сутринта беше дадено разрешение на големите магазини да работят, премиерът Бойко Борисов се възпротиви и го отмени, пише “Дневник”.

Три дни след като на нехранителните хипермаркети бе забранено да работят и 5 часа след като отново им бе разрешено при определени условия, то забраната отново е върната. Това бе обявено от Министерството на икономиката в края на деня. От негово съобщение се разбра, че указанията на ресорния министър Лъчезар Борисов за това как могат да работят нехранителните магазини над 300 кв. м, че се отменя по нареждане на премиера Бойко Борисов. С това се затвърди практиката въпросите да не се решават от експертите, а след разпореждане на премиера и подхрани упреците към кабинета, че няма предвидимост в неговите действия, пише “Дневник”.

Мотивът за сегашната отмяна е, че актуалните ограничения са само за 10 дни и че трябва да има равнопоставеност между браншовете.

Указанията на министъра на икономиката бяха оповестени по време на традиционния седмичен брифинг на здравните власти и в противоречие с данните, които показват продължаващ висок брой на заразените, лекуваните в болници и починалите. В публикуваните от Министерството на икономиката указания е записано, че те са съгласувани с министъра на здравеопазването и гласят:

– Самостоятелните нехранителни магазини в търговските центрове и моловете, до които има директен вход от улица или паркинг могат да работят.
– Големите нехранителни магазини (с площ над 300 кв. м) също могат да работят, като обособят площта си до 300 кв. м на закрито или на открито.

Самият здравен министър Костадин Ангелов пък в отговор на въпрос обяви, че “За нас е важно спазването на противоепидемичните мерки по начина, по който са разписани, и да гарантират сигурността на всички, които влизат и излизат от тези магазини”.

Неговият колега Лъчезар Борисов обясни, че е издал указанията “на база на юридически консултации и консултации със заинтересованите страни, работодателски и браншови организации и с цел яснота по отношение на прилагането на мерките, издадох указания”. Самата заповед на здравния министър, с която се въведоха тези ограничения дава възможност ресорните му колеги да издават свои указания. Текст от нея гласи, че министрите съгласно функционалната си компетентност дават указания, след съгласуване с министъра на здравеопазването, за прилагането на въведените с тази заповед мерки в контролираните от тях сфери и създават организация за изпълнението им. Указанията се публикуват на интернет страницата на съответното министерство.

Министърът на икономиката напусна залата, без да може да бъде питан повече по темата.

Два часа по-късно най-активните критици на ограниченията – собствениците на заведения от Сдружение на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, не пропуснаха публично да отправят ред критики. Основното от тях е, че пандемията се ръководи от популистки, половинчати и предизборни решения.

“Правите ни на тотални балъци!”, посочиха двете организации и призоваха да бъдат отворени всички затворени бизнеси, ако ограничат работната си площ до 300 кв. м.

Множество коментари в социалните мрежи, а и извън тях пък обвиняваха в лобизъм двете ресторантски организации заради това, че при въвеждането на последните ограничителни мерки бе спазена тяхната препоръка да се затвори всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *