Важно за третата възраст: Кога имаме право на наследствена пенсия

Важно за третата възраст: Кога имаме право на наследствена пенсия

Личните пенсии могат да преминават в наследствени, с изключение на пенсиите за гражданска инвалидност, социалните пенсии за старост, социалните пенсии за инвалидност и персоналните пенсии, съобщава вестник „Ретро“. Право на наследствена пенсия имат децата, преживелият съпруг и родителите, обясняват експертите от Националния осигурителен институт.

Децата имат право на наследствена пенсия до навършване на 18-годишна възраст, а след навършването й, ако учат – за срока на обучението, но не по-късно от навършването на 26-годишна възраст, както и над тази възраст, ако учат и ако са се инвалидизирали до 18-, съответно до 26-годишна възраст.
2.1 милиона българи с „Бонус“ 50 лв. към пенсиите за април, ама след вота

Наследствената пенсия се определя в процент от полагащата се лична пенсия на починалото осигурено лице, както следва: 1. при един наследник – 50 на сто; 2. при двама наследници – 75 на сто; 3. при трима и повече наследници – 100 на сто. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички лица, които имат право на нея, и се разпределя поравно между тях.

Минималният размер на наследствената пенсия не може да бъде по-малък от 75 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, определен за съответната календарна година. От 1 януари 2021 г. размерът е 225 лв.
График: Кога ще изплащат пенсиите за април 2021-а година

Изплащането на пенсиите за април и еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях ще бъде в периода между 7 април (сряда) и 20 април (вторник). Това съобщиха от Националния осигурителен институт.
Допълнителната сума от 50 лева ще получат около 2,1 милиона пенсионери. Тя ще се изплаща за пореден месец на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии.
Важно за третата възраст: Преизчисляват по нов ред пенсиите на 407 000 българи

Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях.
Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 април 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *