Валери Найденов с горещ анализ: Слави е цар през април, през май – пъдар

Валери Найденов с горещ анализ: Слави е цар през април, през май – пъдар

Атомната бомба на тези избори е, че Столетницата бе изпреварена от Стодневницата. Защо така се обърна палачинката? Каква е причината? Поне по телевизиите, които гледах вечерта след вота, никой умник не назова очевидното.

То е все едно по жълтите павета да се разхожда розов слон на сини райета и никой да не го забележи. Дори и когато слонът го настъпи. А очевидната причина е референдумът на Слави. Той не е умрял, както се надяваха, а напротив – възмъжал е! Копнежът по истинска демокрация расте и набъбва, пише в анализ за „24 часа“ известният журналист Валери Найденов. А що е демокрация? Пряк и поименен избор на управляващите (мажоритарен вот) плюс референдуми по най-важните въпроси. Няма ли го това – няма и демокрация, само алабализмите на купените политолози.

Само Слави с неговата бъдеща партия направи успешен референдум, който категорично поиска мажоритарен вот в 2 тура. За 30 години преход това бе единственият истински ход по посока на демокрацията. Всички останали, които дрънкат за някаква абстрактна “смяна на системата”, лъжат само себе си.
БСП се оказа глуха за гласа на народа и затова сега е нормално да бъде изместена от партията на Слави. Естествено е избирателят да предпочете млада партия с добър слух пред глухата старица. То така е и в живота. Всеки мъж би предпочел връзка с двайсетгодишна пред двайсетгодишна връзка. Особено ако му вкисва с поглед супата.

А защо ГЕРБ продължава да води, и то убедително? Ами защото не е глуха като БСП. През 2017 г. тя все пак внесе законопроект за мажоритарен вот в 2 тура, а по-късно изпълни друго едно решение на референдума – свали партийните субсидии до 1 лев. Вярно, това бяха тактически ходове, но все пак бяха. И това се помни.
Този народ не е прост, както си го представят грантоедите. Той вижда коя партия чува неговия глас. Партиите глухари бяха наказани, ГЕРБ пак оцеля на върха, а “Има такъв народ” излетя в сините висини. Сега остава да видим дали полетът на ИТН няма да завърши като полета на Дедал.

Рецептата е проста – ако се впише в статуквото, на следващите избори ще се спихне като “Атака” и НФСБ, но много по-светкавично. Ако се бори за своя референдум – ще оцелее.
Погрешните ходове са 100, правилният е само 1. Избирателят очаква от ИТН да се бори до дупка за мажоритарен вот в 2 тура (М2). Освен това програмата на ИТН обещава пряк избор на прокурорите и премиера. Какво по-добро от това? Вярно, по-нормално е да се избират съдиите, а пряко избираемият президент да получи част от премиерските пълномощия, но програмата явно е повлияна от родното злободневие. Така се прави политика – нагласяш платната според вятъра.

Ако програмата на ИТН има слабо място, според мен това е в подчертано десните икономически идеи. У нас дясното пространство е претъпкано като кутия сардели. Ние отдавна сме №1 по неравенство в Европа, задникът на държавата е плътно опрян в десния хоризонт и вече няма накъде да пусне една тънка флатуленция дори. Но това няма да е решаващо този април.
Друго слабо място на програмата на ИТН е, че ще въвежда М2 в рамките на 1 година. Срокът е много по-кратък – 1 месец!

Сега, през този месец, ИТН може да наложи своите условия на евентуалната коалиция. През май, когато коалицията вече е на власт, ще е късно. Още преди 2 месеца писах, че сега Слави ще е цар за една-две седмици, а после ще е пъдар и никога повече няма да има днешната възможност.
В тази игра за ИТН няма златна среда, няма “експертно правителство” на блатото. Щом без Слави не може да се направи коалиция, значи Слави е отговорен за всяка възможна коалиция.

Или ще си постави условията сега и веднага, или ще се нареди сред партиите глухари, които са излъгали избирателя. Както изглежда, докато пиша тези редове, ГЕРБ и ИТН ще могат да направят мнозинство в следващия парламент. А другите освен тях няма да могат. Това много улеснява задачата. Слави може да каже – да, правим коалиция, но само за да приемем веднага закон за мажоритарния вот в 2 тура (М2). После веднага се разпускаме и насрочваме нови избори по новата система. Ако ГЕРБ не си изпълни ангажимента – сваляме го от власт.

Това ще бъде триумф за Слави, но и спасение за ГЕРБ. И избирателят ще ги възнагради подобаващо. Пропуснат ли този шанс – заминаваттам, където изчезнаха НДСВ, “Атака”, НФСБ и още много, много други консуматори на властта. За какво му е на ГЕРБ да управлява в коалиция тип “орел, рак и щука” в следващите 4 години или 4 месеца? Само скандали, дрязги и накрая – позор. А за какво е на БСП да управлява пак с ДПС? Като партия тя вече е омърсена до ушите, спасението е да заложи на личности. Всяка коза за свой крак и нека избирателят я прочисти от гнилото.

Докато пиша тези редове, слушам как едни грантоеди по “Хоризонт” явно са наплашени от Слави, защото обясняват колко опасно нещо е мажоритарният вот. Ето на, в Полша и Унгария въвели смесени системи и станало нещо ужасно, настъпил авторитаризъм, тоталитарна диктатура, скоро ще отварят концлагери! Защо обаче не ме плаши “ужасната” съдба на поляците и унгарците? Защото е за предпочитане пред нашата. И най-простите хора у нас го знаят. Трябва да си роден с половин мозък и после да си ударен с паве по главата, за да твърдиш, че тези народи са по-зле от нас по демокрация. А по икономика и социална политика ни водят с 10 обиколки и половина.

Грантоедите все едно плашат куче с кебапче. Аз знам, че тези хора не са тъпи, просто са ги отучили да говорят, каквото виждат с очите си. Началството им казва кое е главното, те му докладват подробности, които да се вписват в него. Така те взаимно се лъжат и подвеждат.
Защо никой от тях не се обади на фондацията майка да обясни, че народът ни не е чак толкова прост? Ами защото ще му резнат финансирането. Кой спуска опорките на родния грантоед? Все НПО-та на държави, където избирателните системи или са чисто мажоритарни (САЩ, Франция, Великобритания), или смесени (Германия). Българинът живее и работи в чужбина, ясни са му нещата.

Неслучайно партията на Слави печели категорично емигрантския вот.
Но аз съм готов да защитавам правото на всеки грантоед да лъже по медиите колкото ще. Питам обаче – защо радиото не дава поне равен шанс на истината? Защо гласът на нацията ни е табу?
Към програмата на Слави бих добавил и още една точка – шефовете на националното радио и националната телевизия също да се избират с национален референдум. И да се свалят, ако кривнат от своите обещания.

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *