Феноменът събуждане в 3 през нощта: Какво значи?

Феноменът събуждане в 3 през нощта: Какво значи?

Явлението събуждане в 3 ч. през нощта или малко по-късно е наистина често срещано. Далеч от мистичното или свръхестественото, това в действителност е много разпространен проблем, причинен от нарушения на съня, свързани с тревожност.

Кога трябва да се тревожим обаче и от факта, че се събуждаме през нощта? Когато това се случва повече от три пъти седмично. То може да е признак на силен стрес, тревожност или нервност. Ако продължи дълго, би оказало силно въздействие върху здравето ни.

Все пак, това е феномен, който трябва да бъде обяснен по-подробно, за да бъде разбран и отстранен. Събуждането в тези ранни сутрешни часове и невъзможността за заспиване отново може да се превърне в много сериозен проблем, ако продължава да се случва в продължение на няколко дни. Затова е важно да знаете как

правилно да контролирате ситуацията

Tрябва да имате предвид, че няма нищо странно – това всъщност е реакция на мозъка към повишено ниво на тревожност, което в момента преживявате. Когато започне редовно да нарушава съня ви, трябва да обърнете сериозно внимание.

Важно е да имате предвид симптомите, които често съпътстват събуждането между 3 и 4 часа през нощта. Едно от тях е събуждане със силна тревожност и безпокойство, както и сърцебиене и усещане за опасност. Заспиването отново е невъзможно и това увеличава нервността, негативните мисли и безсънието. Ако успете обаче да заспите, сънят е много лек и

се събуждате с чувство на умора

Обикновено лягаме и ни е трудно да заспим. Накрая заспиваме около полунощ, но безпокойство кара сънят да е откъслечен и е по-трудно да се достигне етапа на REM, когато е дълбок и възстановителен. Мозъкът интерпретира тази тревожност като заплаха и нещо, от което трябва да се измъкнем. Чувството за бдителност ни кара да се събудим рязко след няколко часа – обикновено около 3 ч. през нощта. Това е естествена реакция на организма за тревожност и невротрансмитерите се променят, като

причиняват промени в съня

Събуждането през нощта може да се дължи на различни причини – силен шум отвън, кошмар, в стаята е прекалено горещо или студено и т.н.

След като веднъж се събудим, заспиването може да се окаже трудно. Някои хора решават да променят позицията, в която спят. Други стават и избират да свършат някоя не толкова важна задача.

Пълноценният нощен сън е важен за доброто ни физическо и умствено здраве. Недостатъчният сън води до апатия, раздразнителност, проблеми с паметта и вниманието, сънливост и други неприятни последици.

Ако се събудите през нощта, това, което можете да направите, е да станете от леглото, да излезете от стаята

да си пуснете приглушено осветление

и да започнете да се занимавате с нещо успокояващо за около 20-30 мин.

След това отново се върнете в леглото и се опитайте да заспите. Разбира се, всеки сам си преценява коя дейност ще го отпусне. За някои хора това може да е медитирането или йогата, за други – четенето, играта на карти или разглеждането на снимки.

Със сигурност това не трябва да бъде занимание, което би „събудило“ нервната система. В никакъв случай не трябва да посягате към кафето, алкохола и цигарите.

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *