Кои пенсионери ще вземат увеличение от есента? Говорят експертите

Кои пенсионери ще вземат увеличение от есента? Говорят експертите

Aктуализацията на бюджета предвижда увеличение на пенсиите от 1 октомври. Откога и за кого това ще бъде възможно и как ще се отрази преизчислението на пенсиите в бюджета обсъждаха експерти в “Денят започва” по БНТ.

Подходът за преизчисляване на пенсиите трябва да бъде обмислен много сериозно, с помощта на експерти и след дебат от бъдещото управление. Целта е да се премахне дисбалансът между старите и новите пенсии. Около тази теза се обединиха в ефира на Националната телевизия Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара, и Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет.

С предлаганите от служебното правителство промени от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Предложението е да се вдигне коефициента за стаж от 1.2 на сто на 1.35%. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5%. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 13,3%, а социалната с 14,3%.

Социалната пенсия от 148 лв. става 170 лв. Също от есента се предлага пенсионерите над 65 години, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Според Щерьо Ножаров, икономически съветник в Българска стопанска камара, акцентът за корекцията на бюджета е в подготовката на държавата за евентуална последваща COVID вълна. Той подчерта, че без да бъдат определени макроикономическите параметри на осигурителните вноски и максималния осигурителен доход, няма как да се пристъпи към фундаментална пенсионна реформа, обобщава investor.bg.

“Макроикономическият проблем е, че предложенията изискват допълнително финансиране – от около 1,8 млрд. лева годишно”, допълни още Ножаров. Той коментира, че сегашното предложение на правителството свива дефицита – от 3,9 на 3,6%, но не го премахва.

Според Лидия Шулева, зам.-председател на Икономическия и социален съвет, е правилен подходът на служебното правителство да се даде социална помощ на пенсионерите, които са с пенсии под линията на бедност. Това действително трябва да става през механизмите на социалното подпомагане, посочи тя. И веднага обърна внимание, че „волунтаристичното вдигане на минимална пенсия доведе до много сериозни диспропорции в пенсионния модел и всичко това задълбочи именно тази неравнопоставеност между хората, които са се осигурявали на реален осигурителен доход и тези, които се осигуряват на минимална работна заплата”.

В този смисъл за нея подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителния доход (от 2018 г.) е по-правилен и по-справедлив.

Лидия Шулева обясни, че няма как да бъдат актуализирани пенсиите на всички пенсионери, включително и на тези, които са пенсионирани при сегашния осигурителен доход. Не е логично и те за получат увеличение – техните пари са релевантни на осигурителния доход, при който са се пенсионирали.

“Много трудно ще се преживее този шок, ако 10 и повече години пенсиите не са правилно актуализирани, и изведнъж се направи актуализация към 2019 г. например. Това ще бъде много голям шок за бюджета“, каза Шулева. Затова по нейно мнение пенсиите трябва да бъдат актуализирани с осигурителния доход, но това увеличение да се разпредели в две или три години”. Според нея таванът на пенсиите трябва да бъде премахнат, защото той демотивира хората, които се осигуряват на максималния осигурителен доход, да плащат високи вноски.

4 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.