Разбиха голяма схема за фалшиви сертификати в Габрово

Разбиха голяма схема за фалшиви сертификати в Габрово

Полицията в Габрово разкри схема за фалшиви сертификати. Претърсвания и в момента текат в медицински център в града.

Според източници на Националната телевизия срещу 300 лв. са били издавани сертификати за ваксинация срещу ковид на лица, без да им бъде поставена имунизацията.

Желаещите такъв документ давали парите и личните си данни на посредник от града, в който живеят, а той ги предавал на неустановено до момента лице от медицинския център. Сертификатите били изпращани с куриер.

В момента текат претърсвания и разпити на хора от 12 града в страната и област Габрово, като е установено, че част от тях са били в чужбина на посочените в сертификата дати.

Това не е първата схема с фалшиви сертификати на територията на България. В началото на октомври полицията разби мрежа за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Велико Търново. В схемата беше замесен и медицински център в Кюстендил. А малко преди изборите на 14 ноември се оказа, че кандидат-депутат от НФСБ е замесен в схема за фалшиви сертификати. Имунитетът му бе свален.

Практиката същуствува не само у нас. Най-пресният случай зад граница от вчера. Лекар в Белгия е заподозрян за издаване на около 2000 фалшиви сертификата за ваксинация срещу коронавирус.

Всъщност продаването на фалшиви сертификати е също като продаването на фалшиви шофьорски книжки – рано или късно невинни хора могат да загубят живота си. Не е ясно кой-кого залъгва с тях…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *