Зимата идва със студ, сняг и силен вятър от следващата седмица

Зимата идва със студ, сняг и силен вятър от следващата седмица

Очертаваща се класическа зимна обстановка прогнозират глобалните модели за началото на следващата седмица. Според последните анализи на Американския глобален модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF) към днешна дата (25.11) прогнозират, че тя ще започне с валежи от дъжд, които късно следобед ще преминат в сняг. Температурите ще се понижават, а вятърът ще е силен.

Понеделнишката сутрин ще е с все още сравнително високи за сезона температури, но ще бъде ветровито. Около обяд над крайните югозападни райони от страната, а по късно през деня – и над останалата част от страната, облачността ще се вплътнява.

През нощта и във последващия вторник през страната ще премине добре изразен атмосферен фронт, с който се очаква рязко понижение на температурите. Валежи от дъжд и сняг ще обхванат по-голямата част от Западна и Южна България. Вятърът бързо ще се обърне от северозапад и в повечето райони ще е силен.

Значителни валежи от дъжд очакваме над крайните югозападни и южни райони от страната. Сняг ще завали по планините и високите полета от Подбалкана и Софийската котловина. Дневните температури ще са от 2 до 7 градуса, но по високите котловини и в Софийско ще останат до около нулата.

Подобряване на времето очакваме от сряда. Тогава времето ще е по-често облачно, но без валежи. Вятърът ще се ориентира от запад-югозапад, но ще остане силен. Сутринта ще е студено. През деня ще започне повишение на температурите, но към петък моделите загатват за нови валежи от сняг.

Според опита на синоптиците на MeteoBalkans, подобни прогнози за това време от годината са трудни за прогнозиране поради по- сложната динамика и експоненциалната грешка в изчисленията на моделите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *