Български доктор съобщи първите симптоми на Омикрон

Български доктор съобщи първите симптоми на Омикрон

Д-р Аспарух Илиев от Берн, Швейцария каза първите си впечатления за Омикрон.

По думите му „Омикрон“ заобикаля естествения имунитет, създаден от предишните инфекции, както и ваксиналния

Вирусът и неговата еволюция има собствена динамика, която в момента се разгръща и може би имаме нов вариант, който в някои случаи е по-заразен, но в други – протича по-леко. Все още не може да се каже със сигурност, каза в студиото на „Още от деня“ по БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Колкото повече са носителите на вируса, толкова по-голяма е вероятността да възникнат мутации, затова трябва да се пазим от заразяване, не само с ваксини, препоръча д-р Илиев.

„Това, което знаем до момента за „Омикрон“, е, че в районите на Южна Африка се разпространява доста повече от Делта вариантът, но симптомите са болки в тялото, голяма уморяемост и главоболие, и по-малко кашлица и болки в гърлото, каза още той.

По думите му „Омикрон“ заобикаля естествения имунитет, създаден от предишните инфекции, както и ваксиналния.

Д-р Илиев помоли да не се играе с теорията „по-добре да се преболедува вирусът“.

„Познавам стотици души, които искаха да го преболедуват като по-лесен вариант и вече шести-седми месец са с неблагоприятно развитие на заболяването“, поясни д-р Илиев.

„Но молбата ми е да продължим да се ваксинираме с наличните ваксини. Най-голямата грешка би била да спрем и да чакаме да дойдат по-добри ваксини. Зимата е пред нас и това е опасен сезон“, заяви още д-р Илиев.

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *