Kамък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

Kамък ще се пука до дни – ето какви температури ни чакат

Зимата се връща с пълна сила.

В следващите 72 часа ще има понижение на температурите, на места придружено със снеговалеж

Новата година ни изненада с високи температури. Бургазлии се радваха на топлото време днес на плажа, а планинските служби предупреждават за опасност от лавини.

В следващите 72 часа ще има понижение на температурите, на места придружено със снеговалеж, предупреждават метеоролозите.

„Утре се очакват температури от 10 до 15 градуса, а в източните части на страната до 17-18. Бързо през следващите дни зимата ще се завърне с валежи от дъжд и сняг, след което, на 7-8 януари валежите ще преминават в сняг“, сподели метеорологът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR

След 11 януари скиорите трябва да карат с повишено внимание, защото в планините ще натрупа пресен сняг. Климатолозите предупреждават, че лавинната опасност ще се повиши. Всички любители на зимните спортове трябва да спазват указанията на Планинската спасителна служба и да не се изкушават от необезопасените зони.

В източните части на страната Новата година донесе усещане за пролет. Високите температури изкараха хората в парковете и градините, а някои се насочиха директно към плажа.

Традиционно на Ивановден и Йордановден зимата ще напомни за себе си, но не като най-студените години, успокояват климатолизите. Според народната метеорология по-ниските температури на 6 и 7 януари са знак за плодородно лято.

„Водата ще замръзва и ще може да се провежда и ледено хоро. Хвърлянето на кръста ще бъде придружено във води с лед“, уточни Янков.

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15° и минус 10°, по Черноморието – около минус 5°, а най-високите – между 12° и 17°.

Средната месечна температура през януари ще бъде около нормата, която в Северна България е между минус 3 и 0 градуса. По Черноморието и долината на река Струма градусите ще са от 0 до 3, а в планинските райони – между минус 8 и минус 3 градуса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *