От последните минути. Енергийна катастрофа надвисна над България

От последните минути. Енергийна катастрофа надвисна над България

ПАВЕЦ „Чаира“ е вече напълно спряла след като и последният й генератор е излязъл извън строя преди седмица, съобщава „Капитал“.

Това се случва само месец след като в края на март, при тестване на една от ремонтираните турбини, съоръжението бе силно повредено.

Изданието припомня, че помпено-акумулаторната ВЕЦ, която е най-голямата в Югоизточна Европа, разполага с общо четири агрегата. Освен споменатите по-горе и останалите два не работят. Единият от тях аварира още през миналото лято, а другият, който също беше ремонтиран, все още не е дори тестван заради страхове да не се повтори аварията от март.

Централата, която може да генерира електроенергия на час почти колкото единия блок на АЕЦ „Козлодуй“, ще остане изключена за неопределено време.

През март стана авария в ПАВЕЦ „Чаира“. Аварията възникна при тестване на мощности, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация.

ПАВЕЦ „Чаира“ се намира в близост до село Сестримо, Югозападна България. Собственост е на Националната електрическа компания (НЕК).

Основната функционалност на каскадата е да осигурява еластичност на енергийната система на денонощна база и да замества при повреди огромни мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото преимущество на ПАВЕЦ е, че може да се задейства или стопира извънредно бързо за разлика от които и да било други мощности.

Целият комплекс може да работи с мощност 1575 мегавата. За сравнение – АЕЦ „Козлодуй“ има потенциал 2000 мегавата.

Припомняме, че от дни не работи и друг крупен производител на електроенергия – ТЕЦ „Марица 3“.

Административният съд в Хасково отхвърли искането на централата в Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която РИОСВ – Хасково наложи принудителна административна мярка за спиране дейността на топлоцентралата, съобщават от екоминистерството.

На фона на всичко това днес Народното събрание реши да подпомогнем Украйна, като внасяме евтин ток от там.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *