Напрежение сред украинските бежанци, деца и майки плачат: Оставете ни в хотелите

Напрежение сред украинските бежанци, деца и майки плачат: Оставете ни в хотелите

Молим българското правителство да удължи срока на програмата за настаняване на украински бежанци! Това каза пред БНТ една от интервюираните жени, избягали от страната, която воюва с Русия.

„Децата плачат, майките също. Те са под стрес, че от Украйна е трябвало да дойдат да живеят в България и вече започнаха да свикват в хотелите“, добави тя.

Украинците, настанени в хотели по Южното Черноморие, са много притеснени заради предстоящото им преместване в държавни бази.

Програмата за подпомагане на хотелиерите с 40 лева изтича на 31 май. В същото време туристическият бранш е принуден да отказва резервации за летния сезон заради неяснотата какво точно ще се случи от 1 юни.

„Знаем, че може да останем тук до края на месеца. В паника сме, защото не ни е известно какво ще се случи след това. Къде да отидем и как ще живеем? Трудно е, когато не знаеш какво те очаква. Тук имаме добри условия. В безопасност сме и се чувстваме като у дома си“, каза пък Ирина, заедно с осемгодишния си син се е спасила от войната и вече два месеца живее в хотел в Слънчев бряг.

Хотелът на Елена Андонова в Слънчев бряг е пълен с бежанци и вече е отказала 50% от резервациите, направени от туристи.

„Ние не знаем какво да правим с резервациите за летния сезон. Не мога да приема заради неяснотата с бежанците и ги отказвам“, добави тя.

Националният детски комплекс в Равда е една от 30-те държавни бази в област Бургас, които правителството обследва, за да настани бежанци, но е резервиран от ученици за 24 юни и не е ясно докога може да останат украинците.

Една от най-големите бази е тази на Министерския съвет в Слънчев бряг. Там има 120 месата, запазени за украинци още в началото на бежанската вълна, но до този момент все още никой не ги е потърсил.

В някои от частните хотели в курортния комплекс все още не е получена държавната помощ заради дублирани имена на украинци.

Хотелиери настояват за среща с правителството, за да се обсъди евентуалното удължаване на програмата за базите, в които могат да останат бежанците и през лятото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.