Бориславова: България ще получава газ 4 пъти по-евтин от този на Газпром

Бориславова: България ще получава газ 4 пъти по-евтин от този на Газпром

“В бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък и доставките от другите страни, тогава цената на синьото гориво ще стане четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“.

Това заяви Лена Бориславова – началник на кабинета на премиера Кирил Петков, в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

“Най-важното постижение от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ е, че българската държава успя да договори по-ниски цени за доставки на природен газ. България затвърди своето място на международната сцена като държава, която може да отстоява собствените си интереси, може да договаря с различни партньори, така че да постига най-ниски цени за природния газ и да постига устойчивост на доставките”, заяви Бориславова.

“Трябват ни между 12 и 20 танкера на година, за да може да гарантираме доставките. Това при условие, че получим азерският газ в пълните количества”, каза тя.

“По време на това посещение, докато бяха договаряни тези два танкера, необходими за покриване на нуждите ни за следващите два месеца, успоредно се проведоха и преговори за средносрочен и дългосрочен договор за доставка на газ.

Цените ще бъдат 3 или 4 пъти по-ниски, отколкото тези на „Газпром“. Правителство продължава да обсъжда допълнителни варианти за доставки с Туркменистан, Египет, Турция“, добави началникът на кабинета на премиера.

Бориславова заяви, че в рамките на посещението в САЩ Кирил Петков е успял със силна политическа подкрепа на всички замесени страни, да договори, че България ще получава пълните количества азерски природен газ, дори и да не бъде построена в срок българо-гръцката газова връзка.

„За сравнение, азерският газ по този договор, от който са се отказали предишните управляващи, е на стойност 25-26 евро, докато в Европа е 90 евро. Вижте за каква разлика става въпрос“, каза Бориславова по повод подписаните от предишното ръководство на „Булгаргаз“ анекси за доставка на „синьо гориво“.

Шефът на кабинета на Кирил Петков обяви, че бъдещият микс ще изглежда така: азерски газ, договорен от Петков, втечнен природен газ от САЩ и разговор с други държави, които текат постоянно и ежедневно с други алтернативни доставчици.

Бориславова обяви, че настоящите договори не са “американски интерес”, а преговори с различни страни за защита на българския интерес. “Нищо общо с начина, по който ГЕРБ е структурирал енегргийната зависимост на България до този момент” – така Бориславова описа разликата от настоящата политика за енергетиката спрямо тази на предходното управление”, каза Бориславова.

“Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газът, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени”, каза още тя.

“Турски поток е изключително скъп. Нека завърши проверката и ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е построен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа. Турски поток е строен от руски компании, които после са “дарили” превозни средства на бившите управляващи”, заяви Бориславова.

На въпрос дали и тази проверка идва от Америка, отговори: “Идеята за проверка не идва от САЩ. Проверката е с цел да се защитят националните интереси”.

“Правителството прави всичко, което е в интерес на България. Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение – говоря за рафинерията “Лукойл”, уточни Бориславова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.