Въвеждат „европейска пенсия“ в България

Въвеждат „европейска пенсия“ в България

Снимка Булфото, архив

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване, с които у нас се въвежда Паневропейският пенсионен продукт. Вносител на предложението, обсъждано на днешното заседание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, предаде Фрог.

Паневропейският пенсионен продукт, придобил популярност под названието “европейска пенсия”, ще даде възможност фондове от други страни на ЕС да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии. Промените ще позволят и пренасяне на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в рамките на Съюза, ако осигуреният смени мястото си на живеене.

Европейските пенсии ще са изцяло на доброволен принцип, подобно на фондовете за доброволно пенсионно осигуряване, които и в момента съществуват в българското законодателство, предвижда още законопроектът. Пенсионните продукти ще се различават един от друг, а хората ще имат възможност сами да участват в управлението на инвестициите, избирайки доходоносни, но рискови или или по-малко рискови, но по-безопасни варианти на управление на средствата си. Всеки осигурен ще може да има само една сметка за европейска пенсия.

Социалните партньори в НСТС заявиха принципна подкрепа за предлаганите промени. От КТ „Подкрепа“ се усъмниха в тяхната ефективност. Според синдиката този механизъм няма да сработи в държава, в която хората имат твърде ограничени възможности да спестяват допълнителни средства.

Другият проект за промени в кодекса за социално осигуряване е внесен от ДПС. От КТ „Подкрепа“ подкрепиха т.нар. “действителен стаж”, но предстои Народното събрание да реши дали да го приеме.

ПП ГЕРБ предлага в закона да бъдат заложени съотвени нива на заплащане за медицинските специалисти. От КТ „Подкрепа“ подкрепиха предложението, но заявиха, че това е “до известна степен лицемерие, защото от ГЕРБ са можели да предложат такава мярка до миналата година, но не са го направили”. Това коментира икономистът към КТ “Подкрепа” Ваня Григорова на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.