Дете от Велико Търново чете, пише и смята от 3-годишно

Дете от Велико Търново чете, пише и смята от 3-годишно

За разлика от останалите деца, Александър няма интерес към смартфоните, таблетите и другите модерни технологични устройства

Страстта към математиката и числата носи удоволствие и удовлетворение в ежедневието на второкласника Александър Маслянков от Велико Търново, пише вестник „Борба“.

На 18 май той навършва 8 години и няма да е пресилено, ако го наречем малък гений. Санди, както се обръщат към него родителите му, е толкова добър в сметките, че печели безапелационно всички състезания и турнири, в които се явява. За него е немислимо да мине ден, без да решава задачи, а любовта му към математиката се заражда още преди да тръгне на градина. Когато е едва на 3 години, усвоява събиране и изваждане, а успоредно с това и четене и писане.

Александър е възпитаник на ОУ „Бачо Киро“. Той е най-малкият ученик в целия випуск, защото тръгнал на училище на 6 години. Имал огромно желание да седне на чина, да усвоява нови знания и да научи повече за света.

„Не сме го насилвали. Той пожела да започне по-рано от връстниците си училище. С баща му бяхме съгласни, защото, при положение че може да чете, пише и смята, няма смисъл да губи една година в писане на чертички и ченгелчета. Пак има време за игри, не е лишен от детство и забавления, но сам избира да играе с цифри, да решава и да измисля задачи“, сподели майката на момченцето Кремена Бонева.

Санди има златен медал от всяко математическо състезание, в което е участвал. Зад гърба си има над 10 турнира, в които е премерил сили предимно с деца на по-голяма възраст от него. Един от най-големите му успехи е първото място на финала на надпреварата „Математика без граници“ през 2021 г. в Несебър, където се съревновавали участници от 40 държави

„Той ходи веднъж седмично на частни уроци по математика при госпожа Петя Георгиева, но смятането му е хоби. То е в кръвта му, също както талантите пеене и танцуване. Или ти идва отвътре, или не. В момента много му харесват задачите с проценти и дроби. Когато сутрин го попитам дали си е изпил чая, ми отговаря: „Остават ми пет-шести от чая, за да съм го изпил целия“. Когато пътуваме някъде, той разделя цялото разстояние на части и съобщава, че примерно ни остава 7/10 от пътя. Често не мога да му схвана сметките, не ги разбирам, защото са на много високо ниво. Намира математика във всяко нещо. Това е божа работа“, казва Кремена.

Александър посещава и други допълнителни занимания – ходи два пъти седмично на плуване, по веднъж на испански и английски език и два пъти на шах.

Все още не е споделял на родителите си каква професия иска да упражнява, когато порасне, а те са категорични, че няма да му налагат свои предпочитания и сам ще направи избора си.

За разлика от останалите деца, Санди няма интерес към смартфоните, таблетите и другите модерни технологични устройства, които хипнотизират малчуганите. Любител е на книжките и заниманията, от които може да научи нещо ново и любопитно.

Заради постиженията си по математика през 2021 г. става член на Клуба на успелите деца на България във фондация „Димитър Бербатов“.

„Изключително отговорен е. С него разговарям като с голям човек. Не прави пакости“, казва с усмивка майка му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *