Млади колеги бдят над Минчо Празников, водят го на разходки и сладкарници

Млади колеги бдят над Минчо Празников, водят го на разходки и сладкарници

Ученици на легендата в метеорологията Минчо Празников се грижат за него и редовно го водят на разходки. Сред най-постоянните е синоптикът Иво Андреев, който дълги години съобщаваше времето по Би Ти Ви, после отиде във фалиралата Тв7, за кратко бе в Нова телевизия, а сега е част от екипа на БНР.

Андреев се е учил на занаята именно от Празников и макар че е постигнал завидна кариера, не забравил за своя преподавател, пише вестник „Ретро“. Двамата имали традицията поне веднъж в месеца Иво да взема 84-годишния доайен на времето от дома му и да го води на кафене или сладкарница.

По време на пандемията срещите им се разредили значително, защото Минчо се притеснявал за здравето си, предвид множеството хронични заболявания, които го мъчат. От тази пролет обаче съживили старата традиция и Андреев пак го извеждал на разходки и по заведения, винаги плащайки сметката в знак на благодарност.

Откакто не се появява в медийното пространство, пенсионираният синоптик е видимо остарял и не така деен като навремето, но все още с ум като бръснач. Животът на „затворник“ между стените на апартамента му не му се отразявал никак добре на духа, но нямал избор, защото краката почти не го държали и вече лесно се изморявал.

Допреди Ковид да се появи и да промени света, Минчо и жена му редовно ходели на походи на Витоша, за да поддържат тонус, но покрай пандемията Празников се застоял у дома и сега не можел да си върне старата форма. За сметка на това жена му пък продължава да работи и след пенсионна възраст като патоанатом в болница „Токуда“.

Синоптикът емблема е уважаван и от други колеги от по-младото поколение. Връзката си с него не е загубила и красавицата Натали Трифонова, на която също преподавал уроци. И тя често му се обаждала по телефона и винаги го поздравявала за празници с уважение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.