Лоша новина за цените на горивата

Лоша новина за цените на горивата

Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната стойност на масовия бензин А-95 в петък е 3,13 лева за литър, като разликата между отделните бензиностанции достига до близо 50 стотинки, показват данните на сайта bg.fuelo.net.

Почти никъде в страната вече не може да се намери литър от този бензин на цена под 3 лева. На отделни места се наблюдава леко поевтиняване -със стотинка-две на пропан-бутана.

На международните пазари цената на суровия петрол от сорта Брент бележи ново повишение и към 17.50 часа българско време се търгува за 112,60 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,5%.

Очаква се цените на петрола Брент да приключва настоящата седмица със слаби изменения, тъй като от една страна инвеститорите продължават да преценяват очакваното възстановяване на търсенето в Китай след разхлабване на строгите Covid локдауни и задаващата се забрана в ЕС за вноса на руски петрол, които са в подкрепа на поскъпването на черното злато.

От друга страна опасенията от глобално икономическо забавяне и дори рецесия на фона на растящата инфлация и покачващите се лихви ограничават това възходящо движение на петролните цени.

Цената на природния газ в Европа пък се понижава под 90 евро за мегаватчас към нива около и под 88 евро за пръв път от близо месец насам на фона на нарастващите нива на запасите и продължаващите потоци от руски газ към Европа.

ЕС и евродепутатите постигнаха по-рано тази споразумение за определяне на минимални нива на запълване на газохранилищата в Европа до ноември,

за да гарантират, че страните членки ще разполагат с достатъчно синьо гориво за следващата зима.

Според Gas Infrastructure Europe нивата на съхранение на газ в газохранилищата на Европа са се увеличили с почти 25% през месец май и са близо до средните нива от 45% за предходните пет години.

Определянето на минимални задължителни нива на запълване на европейските газохранилища е в резултат на постоянната несигурност относно по-нататъшните руски доставки, тъй като инвеститорите продължават да очакват подробности за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите спрямо Москва, предава flashnews.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.