Кирил Петков е бесен! БСП сензационно: Напускаме коалицията

Кирил Петков е бесен! БСП сензационно: Напускаме коалицията

Не само „Има такъв народ“ ще напусне коалицията, ако бъде дадена зелена светлина за начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз без изпълнение на критериите. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

По повод помощта за гориво той посочи пред NOVA, че е обсъждано контролът да става на базата на талона на колата, тъй като има опасност от търговия с личните карти и закупуване на гориво от семейства, които нямат коли.

Според него правителството е взело своевременни мерки. „Войната в Украйна наложи вземането на нови решения заради поскъпването на енергийните носители. Бизнесът трябва да понесе промените на пазара, ние не печатаме пари. Няма как да разчитаме, че има чудодейна държава, която има чувал с пари“, подчерта Гечев.

По думите му бюджетният дефицит остава както е бил заложен, по-големи постъпления има от ДДС. „Създават се косвени отстъпки от данъчното облагане на работещите семейства. Отстъпката на семейство с едно дете се увеличава от 4500 лева на 6000, а с две – плюс 3000 лева. Те ще се ползват на всеки 3 месеца.

Предлагаме на намаляване на ДДС на някои енергоносители на 9%. Инфлация над 10% дава положителен ефект, защото приходите в държавата са по-големи“, обясни депутатът.

Коалицията предвижда преразпределение на средствата от свръхпечалби на енергийни компании. „Ориентирът ще бъде около 15% осигуряване на печалба на производителите и доставчиците на електричество, а разликата – преразпределена в полза на българското общество“, обясни социалистът.

И добави, че 60-те лева добавка към пенсиите остават, независимо от пандемичната обстановка. „Има мерки, които ще влязат в сила от октомври, например вдигане на тавана на пенсиите на 3400 лева“, припомни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.