ПП скочи срещу надпис “Варна”, издействан от “Възраждане”: Слива българското и руското знаме

ПП скочи срещу надпис “Варна”, издействан от “Възраждане”: Слива българското и руското знаме

Кадър ФБ

Нов скандал избухна във Варна около войната в Украйна.

На 24 май на най-централното място в града на площад „Свети Свети Кирил и Методий“ е поставен нов надпис “Варна”.

Надписът е бял, а за фон са използвани няколко цвята, сред които са в същия ред и цветове, които съвпадат със знамето на Руската федерация.

Оказва се, че надписът е “издействан от общинските съветници” от “Възраждане”, което става ясно от пост на лидера на партията Костадин Костадинов. Той обаче отрича цветовете да се свързват с “каквото и да е знаме”.

Техническия секретар на “Продължаваме промяната” Венета Николова е пуснала писмо до кмета Портних с искане за премахване на надписа и 3 въпроса:

“Искам да ви обърна внимание на една провокация, реализирана в центъра на Варна до непосредствено до Градската часовниковата кула и Козирката.

Тя представлява обемен надпис на Кирилица (в което няма нищо лошо), но за фон е използван българския и руски наццонален флаг, преливащи един в друг.

Желанието ми е този напдис да бъде премахнат по следните причини:

Първо, в момента Русия води война срещу Украйна, а на територията на града се намират няколко десетки хиляди украински бежанци.

Второ, недопустимо е БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ, да бъде обединяван с чужд национален флаг, особено с руския, особено в контекста на войната в Украйна.

Трето, бих желала официален отговор кой стои зад идейния проект и кой го е одобрил, както и дали е финансиран от данъците на варненци, респективно от моите данъци.

Недопустимо е Варна – морската столица на България – да бъде асоциирана и дори надписвана като руска колония и територия.”

Кадър Морето.нет

Ето и коментара на Костадин Костадинов:

“Преди няколко години на входа на Морската градина във Варна бяха сложен грозен и доста кичозен надпис на латиница – VARNA. В продължение на 2 (две!) години се борих с кметската администрация да махнат надписа, защото хем е грозен, хем е на латиница. Отказваха ми с аргумента, че Варна била туристически град и туристите нямало да разбират надписа, ако бил на кирилица…

За разлика от мен обаче моите наследници от Възраждане в Общинския съвет Георги Георгиев, Юлиян Губатов, Николай Костадинов и Веселин Вешев се оказаха по-пробивни и само за 5 месеца успяха да се преборят да се направи нов, много по-красив надпис, изписан с български букви:) 5 месеца за 5 букви, но както и да е. Дотук добре – надписът беше поставен в навечерието на 24 май и вече е една от атракциите на града ни. Но, не щеш ли, само 3 дни след поставянето му, будната гражданка Венета Николова, секретар на “Продължаваме подмяната” във Варна, иска неговото махане с мотива, че съчетавал… българското и руското знаме!?!?

Аз не съм сляп, нито пък далтонист, но колкото и да гледам красивия надпис, не виждам каквото и да е знаме в него. Затова от вчера се чудя следното – задължително ли е да си умствено ограничен, за да си на ръководен пост в променливата партия, или е просто препоръчително?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *