Световните запаси на пшеница стигат само за десет седмици

Световните запаси на пшеница стигат само за десет седмици

Всички световни запаси на пшеница ще стигнат за 10 седмици, изчислиха от ООН. Военната кампания на Русия в Украйна и вълната от санкции срещу Москва заради офанзивата нарушиха доставките на торове, пшеница и други стоки, които двете страни изнасят.

Русия и Украйна произвеждат 30 % от световните доставки на пшеница.

ООН вече призова руските власти да освободят зърното, заседнало в украинските пристанища заради военната кампания на Москва. Западът обвини Кремъл, че използва глада като оръжие по време на офанзивата си в Украйна.

Международните санкции, наложени на Москва заради военната ѝ кампания в Украйна, трябва да бъдат отменени, за да се избегне световна продоволствена криза, заяви руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко. “Решаването на продоволствения проблем изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансови транзакции”, заяви Руденко. “Проблемът изисква също така Украйна да разминира всички пристанища, където акостират кораби, а Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен достъп”, е позицията на Москва.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.