Украйна заплашва Унгария, че нещо ще се случи с петролопровода “Дружба”

Украйна заплашва Унгария, че нещо ще се случи с петролопровода “Дружба”

Съветникът на украинския министър на енергетиката Олена Зеркал нарича петролопровода “Дружба” лост за натиск върху Унгария

Украйна може да използва петролопровода “Дружба”, за да окаже натиск върху страните, които не са готови да се откажат от руския петрол, заяви съветникът на украинския министър на енергетиката Олена Зеркал по време на Киевския форум за сигурност. Тя каза, че Унгария се възползва от ситуацията в Украйна и всъщност започва да изнудва Европейския съюз, но Киев “има в ръцете си голям лост – това е петролопроводът “Дружба”. Тя припомни, че отделен тръбопровод отива в Унгария.

“Според мен би било много подходящо, ако нещо се случи с него (петролопровода – бел. ред.), но в ръцете на правителството и президента е да решават дали наистина искаме да говорим с Орбан на езика, който той разбира и който налага на Европейския съюз или все още не сме готови за това”, заключи Зеркал.

Някои страни от ЕС, включително Унгария, блокират приемането на шестия пакет от антируски санкции, който включва възможността за отказ от руски петрол. Според Дмитрий Биричевски, директор на Департамента за икономическо сътрудничество към Министерството на външните работи, “в най-идеалния случай” Европа ще може да замени само 80% от енергийните ресурси.

Миналата седмица бившият украински президент Петро Порошенко вече призова за прекъсване на “Дружба”, въпреки че транзитът през този петролопровод остава един от източниците на приходи за бюджета на страната.

Тръбопроводът води началото си от Самарска област, минава през Брянск и се разклонява на север и на юг, като преминава през Беларус, Украйна, Полша, Германия, Чешката република, Словакия, Унгария, Латвия и Литва. “Дружба” осигурява износа на петрол от Русия за Европа; украинският участък е собственост на “Укртранснафта”, а Русия плаща за транзита.

Снимка: National Geographic Society

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.