390 000 пенсионери ликуват! Важни промени пълнят джобовете им

390 000 пенсионери ликуват! Важни промени пълнят джобовете им

Работят по десетки варианти за преизчисляване на сумите

Започна взимането на 75 лв.

Нови пенсии ще дават от 1 юли 2022 г. Работим по това пенсиите да не бъдат намалени от 1 юли след отпадането на ковид добавката от 60 лв., каза министърът на труда Георги Гьоков. Той обясни, че работна група разглежда десетки варианти за преизчисляване на пенсиите.

Целта е да бъдат избрани най-добрите два-три варианта, които да бъдат предложени на народното събрание.

Ако нищо в законодателството не бъде променено, от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани по швейцарското правило – с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Според предварителните изчисления това увеличение ще бъде с 6,1%, което обаче няма да покрие отпадането на ковид добавките от 60 лв., които ще дават само до юни.

Сред вариантите за определяне размера на пенсиите от 1 юли е преизчисляването им на база средния осигурителен доход през 2018 г. или 2019 г. Друг вариант е да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен стаж от 1,35 на 1,5.

Проблемът е, че в момента над половината пенсионери взимат минималната пенсия от 370 лв. Ако минималната сума за всеки пенсионер бъде увеличена, така че да стане равна на сегашната минимална пенсия плюс добавката от 60 лв., делът на хората, които ще взимат минимална пенсия, без значение какви осигуровки са плащали, ще стане още по-голям.

Обсъжда се и вариант хората, чиито пенсии са по-ниски от прага на бедност, да получават социални добавки, ако нямат други доходи. Защо социално да се подпомага пенсионер, който взима 370 лв. пенсия, но работи и получава други доходи, заяви министър Гьоков. Според експерти до които „Труд“ се допита, обаче много пенсионери работят именно защото взимат само 370 лв. и те не им стигат, за да живеят. Ако този вариант бъде приет, ще бъдат наказани пенсионерите, които продължават да работят.

За февруари хиляди пенсионери ще получат четири различни плащания. Вече стартира изплащането на 75 лв. на пенсионерите, които имат завършен ваксинационен курс или поставена бустерна доза. От 7 до 21 февруари ще бъдат изплащани пенсиите за февруари.

Към тях ще дават и добавката от 60 лв. А всички, които през януари са получили по-малко, отколкото пред декември, ще вземат още една добавка. Сега тази добавка ще бъде изплащана едновременно за януари и февруари.

Най-ниската пенсия за трудова дейност и пълен осигурителен стаж не трябва да бъде по-ниска от 413 лева, каза министър Гьоков

След разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество би могло, с актуализацията на бюджета от 1 юли, да има увеличение на минималната работна заплата. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в студиото на „Събуди се” по Нова телевизия.

„В коалиционното споразумение сме приели, че трябва да се изготви механизъм за увеличение на минималната заплата. Той няма да е готов до юли, защото изчакваме европейска директива, но знаем какви са индикативните стойности”, добави той.

„Идеята е от юли минималната работна заплата да стане 50% от средната работна заплата за страната за предишната година. Трудно е да се каже обаче колко точно ще бъде това. Може би ще е 760 лв., това са сметнали работодателите, но може и да е по-голяма”, посочи социалният министър.

„В средносрочен план ние променяме цялата система на социалната подкрепа и социалното подпомагане като обвързваме помощите към тези, които не могат да се справят, само с линията на бедност”, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.