Домусчиев: Готвим протести!

Домусчиев: Готвим протести!

Работодателските организации се готвят за протест на 24 или 29 юни, след като предишният, планиран за 18 май, беше отложен след обещания от страна на правителството за компенсации за цената на електроенергията и газа, дългосрочни договори и решаване на проблемите на строителния и транспортния сектор. Протестът може да обхване цялата страна.

Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев пред медии след проведено общо събрание на организацията.

“Надявам се, че поетите ангажименти от премиера и министрите ще бъдат изпълнени, но не виждаме движение и затова си насрочваме следваща дата, защото такъв протест изисква организация. Нито една фирма не отчита някакъв напредък по разговорите, няма нито една разписана мярка черно на бяло”, каза Домусчиев. И добави, че КРИБ не подкрепя обявените антикризисни мерки – в тях няма нищо, което да касае бизнеса, и в същото време те нямало да доведат до намаляване на инфлацията.

Бизнесът не може да има политически искания, имаме икономически – като всяка една държава в Европа да получаваме компенсации, във всяка държава има формула. Българската икономика не е конкурентоспособна, плащаме най-скъпия ток и газ и това рефлектира върху нашите експортни възможности и възможности за инвестиране, върху приходите на населението и инфлацията.

Домусчиев обаче подчерта, че бизнесът има разбирателство с вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова – тя ни подкрепя и категорично застава зад нашите искания, коментира той.

Той се съгласи с думите на подуправителя на БНБ Калин Христов, че държавата трябва да подпомага само на най-уязвимите групи. “Ние отдавна сме на мнение, че всякакви помощи, включително и енергийни, трябва да са за бедните. Всяко едно семейство под някакъв праг трябва да получава енергийни помощи. В момента обаче у нас е един световен парадокс – няма държава, в която хората плащат 5 пъти по-евтино за ток, отколкото индустрия. В същото време някои хора да си топлят басейните за 119 лв., а “Стомана Перник” например – 400-500 лв. сметка за ток. За това пак са виновни нашите политици – и предишните, и сегашните, това е популизъм”, коментира Домусчиев.

Бизнесът категорично е за приемането на България в еврозоната. Всеки, който говори срещу влизането ни в еврозоната, говори срещу интересите на българския бизнес. Няма нормален бизнесмен, който не е “за”.

Зас нас е суперважно да сме приети в еврозоната – това значи стабилност, по-евтино финансиране, сигурност на банките, подкрепа от ЕЦБ, категоричен беше Домусчиев.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *