Идеално! Този път кабинетът на Петков загроби българите за поколения напред

Идеално! Този път кабинетът на Петков загроби българите за поколения напред

Икономистите спорят дали е добър ход при актуализацията на бюджета да се вдигне до 10 млрд. лева лимитът за тегленето на нов държавния дълг.

В петък вечер след заседание на експертния коалиционен съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев съобщи, че лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове.

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри, е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев. Поне два процента, казаха, че ще спестим от лихви, допълни той. Вицепремиерът отбеляза, че дългът към момента е по-нисък от този, който са заварили, тъй като са направили плащания по външни дългове.

Икономическият експерт и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев, който е участвал снощи в експертния коалиционен съвет, обясни, че вдигането на дълга тази година и взимането на заеми е умна мярка, защото сега лихвите са нулеви. Ако държавата тегли кредити догодина, те ще струват повече, изтъкна Ганев пред Би Ти Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.