Вампирски растения: 15 популярни цветя, които крадат здравето ви ден след ден

Вампирски растения: 15 популярни цветя, които крадат здравето ви ден след ден

Засаждането на тези растения у дома или в офиса е най-лошата идея. Разберете кои стайни растения са опасни за вас , вашите деца и домашни любимци.

Напоследък хората полудяват по растенията, пренасят безкрайни количества зеленина в домовете си и се стремят да постигнат съвършенство, достойно за Pinterest. Тук обаче има сериозен проблем: не всички видове растения могат да бъдат чудесно допълнение към работното и жилищното пространство. Те трябва да бъдат проучени преди да бъдат донесени вкъщи или в офиса, като тук изобщо не става дума за тенденции в областта на градинарството, а за въздействието на определени растения върху тялото.

Независимо дали причиняват алергии, представляват опасност за домашни любимци или деца, или причиняват други проблеми, трябва да помислите два пъти, преди да купите някоя от тези популярни опции – нарекохме ги Вампирски растения, защото крадат здравето и енергията на човек.

Английски бръшлян

английски бръшлян

Всеки знае да стои далеч от отровния бръшлян, но най-близкият му роднина, английският бръшлян, често се вижда в дома или офиса. Голяма грешка! При някои хора растението може също да причини алергична кожна реакция, водеща до сърбеж, обриви или мехури. Също така, не правете декорация от английски бръшлян и не го оставяйте да се увива около част от къщата или градинската ограда, ако имате домашни любимци: имайте предвид, че ако вашият домашен любимец погълне листата му, това може да доведе до проблеми с дишането, парализа или дори кома.

Дяволски бръшлян

Дяволски бръшлян

Растение, наречено pothos, или дяволски бръшлян, е едно от най-добрите по отношение на пречистването на въздуха в къщата. За съжаление, това е и един от най-лошите варианти, ако имате домашни любимци. При хората поглъщането на растението може да причини дразнене, парене, повръщане и диария, но при котки и кучета последствията могат да бъдат много по-лоши, включително задавяне, подуване, затруднено дишане, бъбречна недостатъчност или смърт.

Бонзай

Бонсай

Бонзай е привлекателен, защото можете да имате цяло дърво у дома. То е грандиозно и романтично, но това растение има и своите недостатъци. Хората с алергии към дървета или чувствителност могат да реагират негативно на бонзая. Но дори и да нямате алергии, бъдете внимателни, когато поливате или подрязвате това растение: Allergy & Air пише, че докосването на това стайно растение, което завършва с пробиване на кожата, може да причини силен обрив.

Euphorbia триъгълна

Еуфорбия

Триъгълна Еуфорбия е сукулент, въпреки че прилича на кактус. Млечният сок, съдържащ се в това растение, може да доведе до сериозно дразнене на кожата, парене и дори оставяне на болезнени мехури. И ако сокът попадне в очите, това може да причини слепота.

Коледна звезда

Коледна звезда

Коледната звезда е любима украса на всеки дом през зимата. Напоследък това растение често се появява в нашите супермаркети заедно с други новогодишни стоки. Тук трябва да внимавате – красивите червени растения могат да причинят здравословни проблеми: ако сокът попадне върху кожата на човек, ще се появи обрив, а ако котка или куче изяде листата на коледната звезда, те могат да получат повръщане, диария и кожно дразнене.

Каладиум

каладиум

Тропическият каладиум, известен още като слонско ухо, е едно от най-токсичните растения за котки и кучета. При поглъщане може да причини силно подуване, парене в устата и повръщане.

Олеандър

олеандър

Олеандърът с красивите си розови цветове изглежда много привлекателен, но това, което може да се случи с вас или вашите домашни любимци, ако се приближите твърде много до това растение, е страшно. Според Канадския информационен център за биоразнообразие храстът е невероятно токсичен и дори едно листо може да има смъртоносен ефект. Всъщност хората дори са умирали в миналото, ако са използвали клони на олеандър като пръчки за шишчета.

Соланум (Йерусалимска череша)

соланум

Йерусалимската череша, известна още като соланум, е много елегантно стайно растение с червени плодове. Уви, те привличат вниманието на децата, които никога не трябва да ядат отровните плодчета! Те могат да причинят главоболие, диария, парализа и бавно дишане. Животните могат да получат диария, повръщане и гърчове.

Лилия лонгифлора

лилия лонгифлора

Това голямо бяло цвете няма ефект върху кучетата, но е изключително опасно за котките. Може да причини повръщане, летаргия, бъбречна недостатъчност и дори смърт, ако котка погълне дългоцветната лилия. Според Американското дружество за превенция на жестокостта към животните това е единственото животно, за което лилията представлява опасност.

Дифенбахия

дифенбахия

Дифенбахията съдържа кристали калциев оксалат и затова е особено опасна за котки и кучета. Поглъщането на листата ѝ от домашни любимци може да има сериозни усложнения, от силно подуване и парене в устата до затруднено дишане или дори смърт.

Хлорофитум

хлорофитум

Хлорофитумът или растението паяк е един от най-лошите варианти за страдащите от алергии. Известно е със способността си да пречиства въздуха, но ако забележите, че имате проблеми, след като го донесете у дома, дайте го на приятел, който не е алергичен.

Красула, яйцевидна

красула растение

Красулата с форма на яйце или дървото на парите е популярен подарък, но не го давайте на тези, които имат котки или кучета. При домашни любимци растението може да причини лошо храносмилане, нарушения на сърдечния ритъм и дори депресия.

Палма

палма

Палмата саго може да създаде мини версия на Флорида дори в много малка стая, но имайте предвид, че всяка част от това екзотично растение е отровна за животните и може да причини симптоми, вариращи от леки проблеми като диария до нещо супер сериозно като чернодробна недостатъчност или смърт .

Замиокулкас

замиокулкас

Замиокулкас може да се справи без ярка светлина дълго време и да запази екзотичния си вид, но е неприемливо, ако у дома има малки деца или животни. Растението е отровно и може да бъде невероятно токсично за деца и домашни любимци, причинявайки болка или парене при поглъщане или обрив при докосване.

Юка

юка растение

Юката е едно от най-ефектните растения, но не е подходяща за страдащи от алергии: те веднага започват да кихат в присъствието на това растение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.