Новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане маха Никола Минчев

Новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане маха Никола Минчев

Четири партии внесоха искане за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, съобщава БНТ.

Зад това искане застават “Има такъв народ”, ДПС, ГЕРБ и “Възраждане”. Според правилника искането за оставката ще се обсъди и гласува утре в парламента.

Искането на “Има такъв народ” за оставка на председателя на Народното събрание Никола Минчев получи подкрепата на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Това стана ясно от внесеното в деловодството на парламента проекторешение, подписано от общо 120 народни представители от четирите политически формации, предаде OFFnews.bg.

Оставката на Минчев ще бъде приета, ако повече от половината присъстващи депутати в залата гласуват “за”.

От това следва, че най-вероятно когато дойде време проектът на решение да се гласува в пленарната зала, той ще събере достатъчно голяма подкрепа и така Никола Минчев ще бъде принуден да напусне председателския пост.

Според ИТН Никола Минчев е ползван “като бутон”, когато има нещо, което управляващите не искат да обсъждат – като т.нар. “двойна външна политика”, водена от правителството по отношение на Северна Македония.

Според Мустафа Карадайъ Минчев редовно пречи на ДПС да задават своите въпроси към вътрешния министър Бойко Рашков. От няколко месеца при всеки парламентарен контрол ДПС задават по поне 60 въпроса – всичките за едно и също – сигнали за “безпрецедентен натиск” по време на изборите 2 в 1 през ноември 2021 г.

Ако Никола Минчев напусне поста си на председател на Народното събрание, ще се върне на депутатското си място – като представител на “Продължаваме промяната”.

Най-вероятно гласуването за неговата оставка ще бъде точка първа в програмата на парламента за утре.

Лидерът на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов впоследствие обяви, че партията му няма да подкрепи правителството при предстоящия вот на недоверие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.